Torentje Heilige Familieschool in Izegem voor de toekomst bewaard

© (Foto Frank)
© (Foto Frank)
Redactie KW

Goed nieuws voor liefhebbers van lokaal erfgoed: bouwvakkers hebben donderdagmiddag met een speciale kraan het torentje van de oude kloosterkapel van de Heilige Familieschool op de Bosmolens kunnen halen. De kans is groot dat het nog bewaard kan blijven als monument. Dat was de vraag en hoop van oud-directeur Freddy Seynaeve, die eerder al een petitie lanceerde.

Enkele oude klaslokalen op het terrein van Prizma Basisschool Heilige Familie zijn de voorbije twee weken onder de sloophamer verdwenen. Ze ruimen plaats voor een nieuwbouwproject. Daar is plaats voor een nieuwe polyvalente zaal, drie klaslokalen en een sanitair blok. Ook de oude kapel en het directeursgebouw, dat nog van het prille begin van de school dateert, gaan tegen de vlakte. Daarop lanceerde oud-directeur Freddy Seynaeve een petitie in de hoop het torentje van het gebouw als herinnering aan weleer te kunnen bewaren. “Net zoals dat eerder al gebeurde met het torentje van het Sint-Vincentiusrusthuis in Kachtem”, zegt hij. “Dat kreeg een mooi ereplaatsje op het grasperk voor het nieuwe complex. Ik hoop dat dit straks ook kan op het grasperkje voor de Heilige Familiekerk, die uitkijkt op de school.”

Zowel de school als kerkraad bekeken ze kunnen doen om het torentje te redden. “Heel wat mensen volgen de sloopwerken op de voet en het lot van het torentje lag emotioneel gevoelig”, zegt Marc Debode van de kerkraad. “We boden dan ook onze hulp aan om het torentje te bewaren. Een aannemer heeft donderdagmiddag dan met een bouwkraan het torentje naar beneden gehaald. Op het eerste zicht is het nog stabiel genoeg, maar nu zullen er nog wat opknapwerken volgen. Op voorstel van cultuurschepen Kurt Himpe zullen we dit vragen aan de houtafdeling van Prizma Campus VTI.

Bij de afbraakwerken van de kapel vorige week werd de bliksemgeleider die verbonden was aan het torentje per ongeluk al geraakt. Toen kwam de windhaan al vervroegd naar beneden. Die overleefde gelukkig zijn val en kwam er met de schrik van af. Als het torentje te recupereren valt, hopen we het een mooi plaatsje te geven. Dat kan aan het kerkplein, maar ook de school toont interesse”, besluit Marc Debode.

(VADU)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier