Toenemend protest tegen nieuwbouwplannen van school ’t Saam in Diksmuide

Een overzicht van hoe de nieuwe campus van ‘t Saam eruit zal zien. © ACK
Redactie KW

Er is een gezamenlijk bezwaarschrift, ondertekend door 85 buurtbewoners en ondernemers, ingediend tegen de nieuwbouwplannen van de secundaire school ’t Saam in de Cardijnlaan in Diksmuide. De vorige keer stonden er 25 handtekeningen op. Het protest neemt toe maar bij de directie van ’t Saam krijgen we te horen dat de nieuwe school sowieso op die locatie gebouwd zal worden. “Er zijn geen andere opties”, reageert technisch directeur Tommy Es.

’t Saam is een secundaire school met vestigingen in de Cardijnlaan en de Wilgendijk in Diksmuide. De school in de Wilgendijk wil centraliseren in de Cardijnlaan waardoor er daar een nieuwe campus gepland is om de ruim 1.000 leerlingen comfortabel les te laten krijgen. Tegen die plannen is er nu bezwaar.

“Gezondheid en veiligheid staan op het spel”

Het buurtcomité Woumenweg groepeert buurtbewoners en ondernemers en vat de tegenargumenten als volgt samen: “Niemand begrijpt dat een campus voor 1.500 jongeren en meer dan 200 leerkrachten kan in een zone voor milieubelastende industrie en in een bufferzone die voorzien is voor groen.”

Het is niet omdat de school er al jaren staat, dat ze ook in de toekomst op dezelfde plek moet blijven

“De gezondheid en de veiligheid staan op het spel. We denken maar aan de geur- en lawaaihinder op een industrieterrein. Zo’n campus brengt ook verkeersdrukte met zich mee. Het is jammer dat de scholengemeenschap andere locaties niet onderzoekt.”

“Het is niet omdat de school er al jaren staat, dat ze ook in de toekomst op dezelfde plek moet blijven. Een zonevreemde uitbreiding kan slechts in beperkte mate. Hier is dat allesbehalve ‘beperkt’. En dan hebben we het nog niet over de schending van onze privacy. We vragen een betere locatie voor zo’n grote campus met respect voor de ruimtelijke ordening.”

School reageert

Het openbare onderzoek liep dit weekend af. Technisch directeur Tommy Es heeft de bezwaarschriften nog niet kunnen inkijken.

“Ik weet niet precies wat de tegenargumenten zijn maar een school op een andere locatie is geen optie. We breken in de Cardijnlaan ook niet alles af. De investering zou gewoon te groot zijn om alles opnieuw te bouwen op een andere plek. Het is jammer dat de buurt niet inging op onze uitnodiging om te overleggen. We zullen nu eerst alles juridisch aftoetsen vooraleer we verdere actie ondernemen.”

Het is jammer dat de buurt niet inging op onze uitnodiging om te overleggen

De bal ligt in het kamp van het stadsbestuur die ten laatste tegen eind januari moet beslissen over de omgevingsvergunning. (GUS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier