’t Saam bouwt nieuwe school in Diksmuide

Een overzicht van hoe de nieuwe campus eruit zal zien met vooraan links en achteraan links de groendaken.© AC
Een overzicht van hoe de nieuwe campus eruit zal zien met vooraan links en achteraan links de groendaken.© AC
Redactie KW

’t Saam, de fusie tussen het VTI en St Aloiysuscollege in Diksmuide telt op vandaag 1.300 leerlingen. De beide scholen zijn nu nog ieder op een eigen campus gevestigd maar daar komt verandering in. ’t Saam campus Aloysius zal in de nabije toekomst naar de Cardijnlaan verhuizen waar een totaal nieuw complex komt.

“De nieuwe gebouwen komen in de driehoek tussen de Cardijnlaan, de Nijverheidsstraat en de Woumenweg, daar zullen we een nieuwe campus realiseren met een oppervlakte van 10.000 m². De nieuwbouw zal voorzien zijn voor 1.500 leerlingen met de mogelijkheid later nog verder uit te breiden mocht dat nodig mocht zijn” legt technisch directeur Tommy Es uit.

Rust en gezelligheid

“We zullen ook van de bestaande gebouwen een 3.000m² afbreken en een 5.000 m² renoveren. Het wordt een campus met veel groen, wat de rust en gezelligheid op school ten goede komt. Er worden 55 nieuwe streekeigen loofbomen aangeplant en 39 reeds bestaande bomen worden verplant. We zijn ervan overtuigd dat het vergroten van de densiteit ook voor meer druk zorgt en daarom willen in onze school een parkgevoel creëren met heel wat groen, gezellige plekjes en wadi’s die ervoor zorgen dat het regenwater niet zomaar in het riool belandt maar opgeslagen wordt in de wadi die daarbij ook weer een sfeerelement bij de speelplaatsen creëert.”

“Voor wie op school eet komt er een heus schoolrestaurant met gezellige hoekjes, geen reftergevoel maar echt restaurantbeleving. Bij de speelplaatsen komen sportveldjes die iets verzonken liggen en daarbij als sportgelegenheid tijdens de pauze kunnen gebruikt worden maar evengoed als zitkuil kunnen dienst doen om buiten les te geven.”

Buiten les geven

Opvallend is dat er over de hele campus verschillende plekken voorzien zijn om buiten les te geven, zo zullen een aantal gebouwen een groendak krijgen waarop meubilair zal geplaatst worden om buiten les te kunnen geven.

“We zorgen ook dat er zo weinig mogelijk beton wordt gebruikt, enkel waar het echt niet anders kan. We werken met een soort grind dat het voordeel heeft dat het waterdoorlatend is en daarbij nog het parkgevoel versterkt. Alle gebouwen lijken afzonderlijk te staan maar zijn onderaan toch met elkaar verbonden, waarbij we de leuze van onze school ‘ een school die verbindt’ waarmaken.”

“Er wordt ook gewerkt met verschillende bouwlagen zodat het niet één groot log gebouw is dat er komt. De gebouwen worden zullen een terracottakleurtje krijgen, wat er natuurlijk en gezellig uitziet. Vanaf het gelijkvloers kan men naar de bovenliggende lokalen via een brede trap die tot aan het groendak loopt, dit zorgt ervoor dat de drukte in de gangen verminderd en dat de klassen elkaar eigenlijk nooit hoeven tegen te komen. De afdeling eerstejaars, een gebouw met drie bouwlagen, zal over een eigen gebouw, fietsstalling en speelplaats beschikken om de overgang van de lagere school naar het secundair vloeiender te maken en het voor de leerlingen gemakkelijker te maken om zich aan te passen. Bij het gebouw voor de eerste graad komt ook een nieuwe turnzaal en het schoolrestaurant” weet technisch directeur Es te vertellen.

Schoolstraat

“De afdelingen nijverheidsvakken met bv hout, metaal, elektriciteit, lassen en constructie komen op het terrein vlakbij de industrie te zitten, het gebouw van de administratie zal midden de speelplaats komen bij de het sanitair blok dat nog recent werd gebouwd. Er wordt ook een nieuwe parking aangelegd.”

“Wij hebben bij het stadsbestuur de vraag gesteld om de Cardijnlaan een Schoolstraat te maken, dus zal het gemotoriseerd verkeer vanaf het rondpunt naar de school toe moeten komen enkel voetgangers en fietsers zullen vanaf de lichten in de Woumenweg naar de school kunnen komen.”

“De nieuwe parking komt op de zijgrens van het perceel en zal plaats bieden aan 88 voertuigen. Er loopt ook vanaf de Woumenweg een kerkwegel dwars door het domein van ’t Saam daar hebben we het afschaffen van die kerkwegel gevraagd en een alternatief aangeboden. We willen deze kerkwegel wel heraanleggen en uitweg bieden voor de buren en meteen een inkijk vanaf de Woumenweg op onze nieuwe school bieden.”

Verschillende fasen

“We gaan volop voor ecologisch bouwen en het realiseren van een ‘parkschool’.” De bedoeling is om te starten met de bouwwerken ergens september 2021.

“Er wordt in verschillende fasen gebouwd. Als eerste wordt het achterste stuk aangepakt, daar zal ongeveer een 14 tal maanden aan gewerkt worden, daarna komt de sloop van de gebouwen aan de beurt om dan als laatste de nieuwe campus te bouwen die hopelijk tegen het najaar van 2024 klaar zal zijn. Het kostenplaatje: 19.500.000 euro waarvan 60% gesubsidieerd wordt door AGION, het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs.”

(ACK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier