Speeddate4Work in Kortrijk is groot succes: 180 leerlingen solliciteren voor een job bij ondernemingen uit de regio

© KD
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Dinsdag konden leerlingen uit acht Kortrijkse scholen op speeddate gaan om een job te zoeken. 180 leerlingen klopten tijdens Speeddate4Work aan bij 29 ondernemingen uit de regio.

Speeddate4Work is een initiatief van Duaal Leren West-Vlaanderen om de eerste stap naar de werkplek voor duale leerlingen te verkleinen. “Dit doen we door hen samen te brengen met de ondernemingen uit hun eigen regio en binnen hun eigen interessegebied”, zegt coördinator Provinciaal Steunpunt Duaal Leren West-Vlaanderen Wim Debyser.

“Door het organiseren van speeddates leren de leerlingen snel een persoon achter de naam van een onderneming kennen en dat vergemakkelijkt verdere contacten. Voor ondernemingen is het een kans om op één voormiddag heel wat kandidaten te screenen voor hun sollicitaties. We willen goeie matches zoeken tussen de onderneming en de leerlingen. We sturen enkel leerlingen met het juiste profiel op speeddate met de onderneming. Daarom moest elke onderneming bij inschrijving aangeven welke profielen ze zoeken.”

De opties waren bouw (ruwbouw, stukadoors, bekisters en vloerders), elektriciteit, groen en tuin, horeca, hout, lassers, onthaal, organisatie en sales, sanitair en verwarming, schilders, transport/garage en zorg.

Vlot verloop

De speeddates voor een vacature (laatstejaars) of zelfs voor studentenarbeid werden aangegaan door 180 leerlingen uit acht verschillende scholen: Athena Ter Bruyninge, Athena Heule, CLW Kortrijk, Menen en Lendelede, PTI Kortrijk, PTI Kortrijk W&G en Vivato. Er waren 29 ondernemingen met onder meer Carrefour, Kruidvat, Stadsbader, Groep Welzijn & Zorg en Brouwerij Omer Vander Ghinste. “Ik vind het goed dat we op voorhand onze keuze konden aangeven, dat vergemakkelijkt de sollicitatie en spaart tijd uit”, zegt Maarten, die solliciteerde voor een job binnen elektriciteit.

“Het ging op deze manier zeer vlot met een tijdslot, je moest geen uur aanschuiven. Het was zo een efficiënt gesprek omdat de ondernemer precies wist welke job we in gedachten hadden en waar we precies op zoek naar waren”, vertelt Yacintha, die solliciteerde binnen Zorg & Welzijn.

“Sommige leerlingen hebben al een werkplek. Zij komen naar de speeddate als sollicitatieoefening. De ondernemingen namen het engagement op om ook die leerlingen een volwaardig gesprek aan te bieden. Wie weet wat een goed gesprek in de toekomst nog kan opleveren”, aldus Wim Debyser.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier