Sint-Maartensscholen Ieper starten met nieuwe sportschool: “Ons leerlingenaantal zal hierdoor stijgen”

Op de foto zien we v.l.n.r. Frank Hosten (directeur College), Pieter Roets (directeur VTI), Laura Melsens (sportleerkracht Lyceum en College), Bart Verly (sportleerkracht VTI), Kristof Bertier (sportleerkracht VTI), Steven Metsu (Sportleerkracht Lyceum), Ringo Decaestecker (Sportleerkracht VTI), Ilse Geldhof (Sportleerkracht Lyceum), Nathalie Callens (werkgroep communicatie), Inge Opsomer (adjunct-directeur Lyceum) en Matthias Archie (algemeen directeur Sint-Maartensscholen). Vooran zien we alvast de eerste enthousiastelingen. © TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De Sint-Maartensscholen Ieper (SMSI) kondigen aan dat vanaf het komende schooljaar de richting Sport zal worden aangeboden in de D/A-finaliteit (voormalige TSO, red.). De scholengroep springt zo mee op de trein van de steeds populairder wordende sportrichtingen in het secundair onderwijs. “In Ieper is het aantal leerlingen die sport volgt in tien jaar vervijfvoudigd”, zegt algemeen directeur Matthias Archie.

Mijlpaal

Deze langverwachte goedkeuring van de Vlaamse overheid markeert een mijlpaal voor SMSI, na vier jaar van vruchteloze aanvragen. “We zijn verheugd dat we in de paasvakantie eindelijk groen licht hebben gekregen om de richting Sport op D/A-niveau te organiseren”, aldus Matthias Archie, coördinerend directeur van SMSI. “Dit opent nieuwe mogelijkheden voor onze leerlingen en versterkt onze positie als toonaangevende scholengemeenschap in de regio. Met deze uitbreiding kunnen leerlingen binnen SMSI hun passie voor sport volgen, ongeacht hun onderwijsniveau. Sedert enkele jaren biedt het College al Sportwetenschappen aan op doorstroomniveau (ASO, red.), maar nu hebben ook leerlingen op D/A-niveau de kans om een richting te kiezen in het domein Sport.”

De nieuwe richting Sport in de D/A-finaliteit zal worden ingericht in het VTI, terwijl het leerpad Sport zal kunnen gevolgd worden in het Lyceum. “In de richting Sport op D/A-niveau zullen leerlingen een grondige technische opleiding krijgen, met vakken zoals fysiologie en anatomie, bewegingswetenschappen, gezondheidsbevordering en ontwikkelingspsychologie, aangevuld met 9 uur praktijk (= sport, red.) in een breed gamma aan sportdomeinen”, zegt algemeen directeur Matthias Archie van SMSI. “Daarnaast zullen ze uiteraard ook een degelijke algemene vorming krijgen. De leerlingen kunnen hierdoor na hun opleiding starten op de arbeidsmarkt of nog verder studeren in het hoger onderwijs.”

Stijgend leerlingenaantal

De scholengroep wijst erop dat het aantal leerlingen in sportrichtingen enorm stijgt. “In Vlaanderen is dat in tien jaar gestegen van 8.000 naar bijna 18.000”, vervolgt Matthias Archie. “Als we kijken op West-Vlaams niveau dan is de stijging nog groter: van 1.500 naar 36.00. Maar in Ieper is de stijging nog spectaculairder. In schooljaar 2015-2016 volgden nog maar zestig leerlingen iets van sport. En nu 307, dat is een een vervijfvoudiging. Waar zitten ze: 95 in sportwetenschappen bij ons, 212 in het gemeenschapsonderwijs. Maar dat komt omdat we dus alleen maar sportwetenschappen mochten geven. Vandaar dat we het zo belangrijk vinden dat we voortaan sport op D/A-niveau kunnen geven. We gaan er dan ook van uit dat ons leerlingenaantal hierdoor zal stijgen.”

Werkgelegenheid

Ook belangrijk is dat er wel degelijk werkgelegenheid is voor leerlingen die sportrichtingen volgen in het middelbaar. “Het aantal vacatures op dit moment in de brede sportsector: 673 in Vlaanderen. Daarvan zijn er 325 op secundair niveau. Iemand die afstudeert in het secundair kan dus aan de slag en er zijn daar 325 vacatures voor op dit moment. Dat gaat om functies als personal coach, sport- en spelbegeleiding, … Je ziet dat er een toekomst is voor die leerlingen”, vervolgt de SMSI-directeur. “Wat we ook zien, is dat een aantal GO!-scholen zich focussen op enkele sporten. Wij zullen dat niet doen, maar zullen heel breed gaan. We gaan ons niet fixeren op voetbal of dans.”

Nieuwe scholencampus

De uitbreiding van het studieaanbod kadert ook binnen de nieuwe scholencampus die de Sint-Maartensscholen willen bouwen in Ieper. “Op de toekomstige campus zullen we een volledige nieuwe sportzaal bouwen met zes sportvelden, drie grote en drie kleinere zalen voor onder andere vechtsport en gymnastiek. Dat zal een zeer grote zaal zijn die ongeveer de grootte heeft van sportzaal 2 in het stedelijk sportcentrum van Ieper. We investeren dus ook in infrastructuur om onze sportrichtingen goed te kunnen uitbouwen. Op dit moment ligt trouwens op tafel dat Stad Ieper naast onze site een recreatie- en sportzone zal aanleggen. Het belooft dus een heel mooie nieuwe zone te worden”, besluit Matthias Archie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier