Thomas Meynaerts (11) is één van 64 finalisten STEM Olympiade Junior op 27.873 deelnemers

De klas van Thomas met meester Andries. © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

De 64 finalisten van de Vlaamse STEM Olympiade zijn gekend. Met slechts twee fouten op 32 uitdagende meerkeuzevragen tijdens de voorronde plaatst Thomas Meynaerts (11) van VBS Bellegem zich in de finale. Een indrukwekkende prestatie wetende dat er 27.873 deelnemers waren. Op zaterdag 9 maart wordt Thomas verwacht in de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs in Brussel voor de finale. “Ik vind het wel spannend.”

Al enkele jaren doet VBS Bellegem mee aan de Vlaamse STEM Olympiade met het 6de leerjaar, maar dit jaar is de eerste keer dat een leerling geselecteerd is als finalist. “Dit is voor ons dus een hele leuke ervaring”, vertelt juf Hanne Declercq. “We schrijven altijd iedereen van het zesde in. Doorheen de jaren organiseren de leerkrachten wel eens technieknamiddagen, maar een specifieke voorbereiding op de Olympiade is er niet.”

“Toen juf Hanne me vertelde dat ik finalist was, dacht ik eerst dat het niet klopte, als je denkt aan al die deelnemers, maar eigenlijk vond ik sommige vragen wel makkelijk” – Thomas

Thomas keek als STEM-liefhebber alvast uit naar zijn deelname. “Ik hou ervan om met mijn handen te werken. Boeken vind ik te theoretisch. Ik doe veel STEM-activiteiten. Ik ga bijvoorbeeld elke woensdagnamiddag naar de Techniekacademie in de bib in Kortrijk. Toen juf Hanne me vertelde dat ik finalist was, dacht ik eerst dat het niet klopte, als je denkt aan al die deelnemers, maar eigenlijk vond ik sommige vragen wel makkelijk. Mijn vrienden vinden het cool dat onze klas een finalist heeft.”

Zaterdagochtend moet Thomas om 8.30 uur in Brussel zijn voor de finaledag. De 64 leerlingen met de hoogste score in de voorronde werden geselecteerd om het tegen elkaar op te nemen in de gebouwen van het Ministerie van Onderwijs. Jacotte Brokken is gastvrouw. De theoretische proef zijn 16 STEM-vragen – weliswaar moeilijker dan de voorronde – gevolgd door vier praktische opdrachten rond chemie, mechanica, robotica en elektriciteit. “Je kan je in principe niet echt voorbereiden, maar ik ben alvast oefeningen aan het maken uit de boekjes van de Olympiade van vorige jaren. Ik zou graag de LEGO spike robot winnen.”

De prijzenpot zijn STEM/technologie gerelateerde naturaprijzen, uitgereikt door Minister Jan Jambon. De drie gouden winnaars krijgen een prijzenpakket ter waarde van € 780, van de 4de tot 10de plaats (zilver) ter waarde van € 330 en de 54 bronzen winnaars krijgen naturaprijzen ter waarde van € 150. Voor iedereen is er nog een goodiebag en een diploma voorzien, één voor de finalist en één voor de school.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier