School voor buitengewoon basisonderwijs Bemok in Kortrijk bestaat 50 jaar

Bemok, een school voor buitengewoon basisonderwijs en begeleidingscentrum, bestaat 50 jaar en vierde dat met twee dagen feest en een nieuwe vestiging Het Hoekhuis. © Kurt De Schuytener
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Bemok, een school voor buitengewoon basisonderwijs en begeleidingscentrum, bestaat 50 jaar en vierde dat met twee dagen feest en een nieuwe vestiging Het Hoekhuis.

Het jaarlijkse Bemokfeest kreeg iets extra feestelijks met op vrijdag de opening van het nieuwe gebouw Het Hoekhuis, en op zaterdag een spaghettimiddag en dessertbuffet, kinderanimatie en een catwalk met een Hoedenparade met creaties van de kinderen. Dit naar aanleiding van het 50-jarig bestaan van de school en het begeleidingscentrum.

Bemok is een basisschool voor buitengewoon onderwijs en begeleidingscentrum voor kinderen met gedrags- en emotionele problemen en/of een autismespectrumstoornis.

Voorbereiden

“We willen die kinderen maximaal voorbereiden op hun volwassenheid via een geïntegreerde werking tussen onderwijs en zorg. Binnen de school vertrekken we vanuit de mogelijkheden van elk individueel kind. We werken niet met opgelegde leerplannen maar aan de hand van ontwikkelingsdoelen prikkelen we de kinderen zodat ze hun grenzen gaan verleggen. We werken in aparte klasjes en leefgroepen”, zegt schooldirecteur Dimitri Ottevaere.

“De kinderen worden begeleid door een multidisciplinair team dat het beste van zichzelf geeft. Leerkrachten, logopedisten, een ergotherapeut, een rekentherapeut en een zorgcoördinator werken in nauw overleg samen om het beste uit elk kind naar boven te halen. Zij kunnen op hun beurt terugvallen op het begeleidingscentrum, het centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en andere externe diensten.”

Er zijn leerdomeinen: het socio-emotionele, taal, wiskunde, leren leren, dat is op zoek gaan naar de wijze waarop kinderen kennis, inzicht, vaardigheden en attitudes leren die ze kunnen toepassen in verschillende situaties. Verder is er muzische vorming, atelierwerking, turnen en zwemmen.

Hoedenparade op de catwalk

Het Hoekhuis is de derde vestiging van Bemok, naast het Veerhuis en het Klokhuis, alle drie op Walle. Er zijn 95 kinderen op school waarvan 77 ondersteuning in MFC, 35 leerkrachten en 35 medewerkers in de zorg. Het project kostte 1.955.000 euro waarvan 70 % subsidie en 600.000 eigen inbreng. In het Hoekhuis is er plaats voor 24 jongeren.

Zaterdag was er feest met een spaghettimiddag en dessertbuffet en een heus Hoedenparade op de catwalk: de dresscode was namelijk een hoed dragen. De klassen en leefgroepen traden aan met eigengemaakte hoofddeksels zoals ruimtehelmen, zonnehoedjes en gekke hoedjes begeleid met pancartes en geschilderde tekeningen. Je zag overal blijde gezichtjes.

www.bemok.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier