Paulien Deforche uit Middelkerke wint Taaltrofee Nederlands 2021

Vooraan zien we de top 5 met v.l.n.r. Paulien Deforche, Martijn Vandeputte, Noortje Heytens, Thor Pieters, Gilles Verbeke. Achteraan staan v.l.n.r. presentatrice Veerle Deblauwe, Broos Debrabander (stichting Aliverde), Kris Opdedrynck, (Algemeen Directeur Davidsfonds), Dirk Debuysere (lid Team Taaltrofee Nederlands).© (Foto KDS)
Vooraan zien we de top 5 met v.l.n.r. Paulien Deforche, Martijn Vandeputte, Noortje Heytens, Thor Pieters, Gilles Verbeke. Achteraan staan v.l.n.r. presentatrice Veerle Deblauwe, Broos Debrabander (stichting Aliverde), Kris Opdedrynck, (Algemeen Directeur Davidsfonds), Dirk Debuysere (lid Team Taaltrofee Nederlands).© (Foto KDS)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Zondag had de finaleronde en het slotevenement van Taaltrofee Nederlands 2021 plaats in “t Forum van Vives Kortrijk. De winnares van 56 finalisten op 4.500 deelnemers werd Paulien Deforche uit Middelkerke. Zij behaalde ruim 86 procent van de punten.

Taaltrofee Nederlands 2021 is een initiatief van Davidsfonds, Stichting Aliverde, Hogeschool Vives, KU Leuven, Kulak Kortrijk, KW, Eekhout Academy, Pedagogische Begeleidingsdiensten van vrij en gemeenschapsonderwijs en Standaard Uitgeverij.

“Dit project biedt de jongeren de kans om hun talenknobbel in de verf te zetten en hun Nederlandse taalgevoel en -kennis te testen”, duidt Dirk Debuysere van Team Taaltrofee Nederlands. De wedstrijd is voor leerlingen uit het vierde jaar algemeen secundair onderwijs uit West- en Oost-Vlaanderen.

Computer tegenover handgeschreven

Ruim 4500 leerlingen uit 70 scholen namen eind januari deel aan de eerste ronde. “Online, op school, in de klas en tijdens het lesuur Nederlands werd aan de computer gespeeld met een reeks gecontextualiseerde meerkeuzevragen. (Contextualiseren is beslissingen, gebeurtenissen en ontwikkelingen ook vanuit de tijd verklaren en begrijpen. Red.). “Enkel wie 80 procent haalde kon door naar de tweede en ook finale ronde. Dat waren 56 leerlingen uit 29 scholen. De proef bestond uit een luisterproef, een korte schrijfproef en opnieuw meerkeuzevragen. “De leerlingen moesten een korte tekst schrijven van 200 à 300 worden over ofwel een warm pleidooi om zich te laten vaccineren, de slogan ‘mei plastiek vrij’, waarom zouden andere scholen moeten deelnemen aan Taaltrofee en wat kies je: algemeen Nederlands of dialect.” De tweede proef was een radiofragment van 7 minuten beluisteren van professor Pedro Debruyckere waarin hij heft over de vraag of een computer een meerwaarde heeft tegenover handgeschreven.

Winnares Pauline Deforche.© (Foto KDS)
Winnares Pauline Deforche.© (Foto KDS)

De uiteindelijke winnaar van de finalisten werd Paulien Deforche (15) uit Middelkerke. Zijn geniet een opleiding Latijn, optie plus 5 uur wiskunde aan het College in Veurne. “Ik had dit totaal niet verwacht”, zei Paulien beduusd in een eerste reactie. “Achteraf kwam het besef dat ik gewonnen had. Ik ben heel blij. Ik heb altijd iets gehad met taal: Taal is mijn leven. Ik ga daar zeker iets mee doen .” Paulien krijgt een geschenkenpakket ter waarde van 550 euro met onder meer een reischeque, concertkaarten, filmtickets en boekenbonnen. “Dat is bijzonder aangenaam.” De tweede plaats was voor Martijn Vandeputte (15) uit Assebroek. Hij kreeg een pakket van 450 euro. Derde werd Noortje Heytens (15) uit Menen. Haar pakket had een waarde van 400 euro. Thor Pieters (16) uit Zwijnaarde behaalde de vierde plaats. Zijn pakket had 350 euro waarde. Vijfde werd Gilles Verbeke (15) uit Tielt. Zijn pakket had 300 euro waarde. De andere deelnemers kregen een prijzenpakket van 200 of 100 euro waarde naargelang hun plaats in het klassement.

Stichting Aliverde

“Het was een bijzonder interessante en niet zo gemakkelijke wedstrijd. Eigenlijk heeft iedereen gewonnen en zeker de taal”, zegt Broos Debrabander van Stichting Aliverde, die in het leven geroepen werd door zijn oom en tante Albrecht Vergheynst en Lieve Debrabander. “Ze zijn kinderloos overleden maar hadden een grote liefde voor taal, muziek en jongeren. Oma was belezen en literair aangelegd en wilde kinderen de kans geven hun taalgevoel te ontwikkelen. Via een duo-legaat vroeger ze aan Davidsfonds om een stichting op te richten: het werd Aliverde, een samentrekking van hun voor- en familienamen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier