Derde- en vierdejaars van De Talententuin speelden Voedselspel: “Aandacht voor lokale voeding”

Leerlingen uit de basisschool speelden het voedselspel in het Patrijzenbos.© (Foto FM)
Leerlingen uit de basisschool speelden het voedselspel in het Patrijzenbos.© (Foto FM)
Redactie KW

De leerlingen van het derde en vierde leerjaar van Prizma basisschool De Talententuin trokken het Patrijzenbos in om het voedselspel te spelen. Lendelede wil met deze activiteit kinderen laten kennismaken met Voedselrijk, een regio die rijk is aan lokale en duurzame voeding.

“Het voedselspel is één van de acties die kaderen in Voedselrijk, de regionale voedselstrategie van Zuid-West-Vlaanderen”, zegt Dimitri Boeckeljoen van het Sociaal Thuis. “Het doel is een stevig steentje bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van de regio door de productie en verkoop van lokaal en seizoensgebonden voedsel aan te moedigen.”

Het voedselspel liet de leerlingen vorige vrijdag in verschillende spelen kennismaken met het belang van lokale voeding. “In een levend ganzenbord ontdekten ze welke lokale initiatieven er zijn en leerden ze de voedselkaart kennen in het spel ‘Coletje mag ik oversteken’”, vervolgt Dimitri. “De kinderen knutselden hun fruitboomgaard en gooiden in de groenten-estafette de benen los op het ritme van het seizoen. Al spelend ontdekten ze wat er aan voedsel wordt geproduceerd in de regio. Ze gingen ook aan de slag met de voedselkaart, een handige tool die alle regionale producenten verzamelt op één plek. Het voedselspel geeft kinderen kansen om duurzame keuzes te maken op lange termijn.”

Meer en meer inwoners hebben interesse in duurzame en lokale voeding

Voedselplan

Het project Voedselrijk rolt zich uit over de regio Zuid-West-Vlaanderen, rond de steden Kortrijk, Harelbeke en Menen en de gemeenten Avelgem, Lendelede en Zwevegem. “In deze regio merken we dat meer en meer inwoners interesse hebben in duurzame en lokale voeding. Daarom stellen de partners van Voedselrijk zich tot doel om alle initiatieven of voedselspillen te inventariseren op een voedselkaart. Denk aan voedselteams, buurderijen, hoeveverkoop, samentuinen, gezamenlijke kooksessies enzovoort. Sleutelwoorden zijn duurzaam, lokaal en samen. Meer info op de website www.voedselrijk.be”, aldus nog Dimitri Boeckeljoen.

“Tegelijkertijd richten we een voedselplatform op met vertegenwoordigers uit de hele voedselketen om het voedselplan bij te sturen en te voeden. Ook Lendelede is rijk aan voedsel en Korte Keteninitiativen. Op de kaart vind je 8 voedselspillen, gaande van de verkoop van groenten en fruit tot lekkere ijsjes en zuivel. Bovendien wordt sedert een aantal jaar met een groep vrijwilligers ecologisch getuinierd in de Samentuin op de site Hoeve Vercamer.” (IB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.