Brielen wordt kunstdorp met werk van kinderen in stijl van grootmeesters

Inspiratie vonden de leerlingen bij de grootmeesters Warhol, Haring, Mondriaan, Magritte en Picasso.© TP
Inspiratie vonden de leerlingen bij de grootmeesters Warhol, Haring, Mondriaan, Magritte en Picasso.© TP
Redactie KW

“Hallo, ik ben Joren en dit is Picasso, maar dan anders”, zegt Joren (8) in een YouTubefilmpje, dat je via de QR-code bij zijn kunstwerkje vindt. Hij is een van de 28 leerlingen van de plaatselijke basisschool van wie een werk hangt in het Ieperse dorp Brielen.

Inspiratie vonden de leerlingen bij de grootmeesters Warhol, Haring, Mondriaan, Magritte en Picasso.“De leerlingen bekeken in de klas eerst bestaande werken, waarna ze hun eigen werk maakten”, zegt leerkracht Katrijn Coene. “We wilden eerst een tentoonstelling openen op school, maar ouders mogen de school niet binnen door corona. Dan maar buiten de schoolmuren, dachten we.”

De werkjes hangen overal achter de ramen in het Ieperse dorp Brielen. “De mensen kunnen ze zoeken aan de hand van een bingoblad. Moeilijk is dat niet: Brielen telt twee grote straten en is dus niet zo groot. De werken van kindjes die buiten de bebouwde kom wonen, werden opgehangen in lokale handelszaken. In sommige YouTubefilmpjes van de leerlingen is een letter te zien. Wanneer je alle letters vindt, kan je een woord vormen dat met kunst te maken heeft en een leuke prijs winnen.”

Zo wordt Brielen even een kunstdorp. “En zo komen we met onze school eindelijk nog eens echt naar buiten, voor het eerst sinds het begin van de coronacrisis”, luidt het. “Hopelijk kunnen we zo wat meer leerlingen aantrekken, want we hebben nu slechts 28 leerlingen in één kleuterklas en drie leerjaren. Dit is het eerste schooljaar zonder de hoogste leerjaren, maar het is wel degelijk de bedoeling om opnieuw alle leerjaren in te richten.”

(TP)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.