Roeselare investeert sterk in herkenbaarheid schoolomgeving

Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Veiligheid aan de schoolpoort staat hoog op de agenda van het Stadsbestuur. Daarom investeert Stad Roeselare jaarlijks fors in de herkenbaarheid en verbetering van haar schoolomgevingen. Door die investeringen kunnen jonge kinderen en scholieren zich op een comfortabele en veilige manier naar school verplaatsen en ervaren ouders minder druk en stress aan de schoolpoort.

“Vorig jaar werkte de Stad een kader met maatregelen uit, die zorgen voor een betere herkenbaarheid van de Roeselaarse schoolomgevingen. Ingrepen die vooral gericht zijn op een uniforme, duidelijke signalisatie en markering, waar nodig nog aangevuld met kleine verkeersingrepen en betere verlichting”, opent schepen Griet Coppé.

Als je in Roeselare en deelgemeenten een school nadert, zie je telkens dezelfde elementen opduiken:

· Aankondiging “schoolzone” op het wegdek

· Extra brede en geaccentueerde oversteekplaatsen

· Duidelijke aanduiding van de zone 30

· Kleurrijke hekkens en Octopuspalen

· Waar mogelijk betere verlichting en LED-lichtzuilen aan oversteekplaatsen

· …

“Deze maatregelen worden jaar na jaar uitgevoerd. De Stad heeft als doelstelling om alle lagere en secundaire scholen in Roeselare binnen de vier jaar uit te rusten volgens dit kader”, gaat Griet verder. “Door de aandacht in de schoolomgevingen bij automobilisten te verhogen en extra ruimte te creëren aan de oversteekplaatsen, willen we jonge kinderen zichtbaarder maken in het verkeer en zo de veiligheid verhogen. Een belangrijke verantwoordelijkheid blijft ook liggen bij de weggebruiker zelf.

Op naar een veilige 1 september 2021

“In 2020 werden al 10 schoolomgevingen verbeterd. We gaan verder op dat elan en plannen ook dit jaar een reeks ingrepen. De Stad doet dit telkens in samenspraak met de schooldirecties, want bij elke school is er maatwerk nodig, zijn er bepaalde noden en kansen die zich aandienen”, aldus Griet Coppé

In 2021 gaat de focus naar de volgende scholen:

· De Bever Centrum (toegangen Wijnendalestraat en Schoolstraat)

· De Bever Kapelhoek (toegangen Heirweg en Duivigestraat)

· GO! MSKA en Ring (toegang Groenestraat)

· GO! MSKA (toegang Hugo Verrieststraat)

· Broederschool (toegangen Mandellaan en Fabrieksstraat)

· De Bonte Specht en Lenteland (toegangen Honzebroekstraat)

· Spanjeschool (toegangen Vierwegstraat en Kleine Kalkenstraat).

Daar waar het nodig is, komen er in overleg met de scholen ook nog bijkomende maatregelen, zoals een zoen- en vroemzone, een breder voetpad, …

Godelieve Leeft!

“De aanpassingen aan De Bonte Specht en Lenteland passen binnen het programma Godelieve Leeft! van de Stad. Dit jaar starten de rioleringswerken in de Honzebroekstraat, waarna de straat een volledige nieuwe inrichting krijgt met extra aandacht voor meer groen en veiligheid voor kinderen. In het stuk waar de beide scholen gevestigd zijn, tussen de Biezenstraat en Beekstraat, wordt er éénrichtingsverkeer ingevoerd. Op die manier worden de voetgangers en jonge fietsers er beter beschermd.”

Daarnaast zullen ook aan BuSo Sint-Idesbald (De Zilten), De Plataan (Meersstraat) en het VTI (Leenstraat) extra markeringen worden aangebracht op het wegdek.

“Zoals je ziet, investeert de Stad niet enkel aan de scholen voor kleuter- en lager onderwijs. Ook middelbare scholen worden meegenomen in ons verhaal. Ook al zijn die scholieren al iets ouder en wijzer op de weg, ze verdienen extra bescherming in het verkeer. We gaan in op de vraag van de middelbare scholen om ook bij hen voldoende aandacht te hebben voor de veiligheid van hun leerlingen”, besluit schepen Griet Coppé

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier