Premier Alexander De Croo opende het Academiejaar van Europacollege in Brugge

Premier Alexander De Croo in het Concertgebouw in Brugge bij de opening van het Academiejaar van het Europacollege. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

Premier Alexander De Croo heeft woensdag het academiejaar van het Brugs Europacollege officieel geopend met een redevoering in het Concertgebouw.

De eerste minister had een ‘Belgische’ boodschap voor de Italiaanse rector Federica Mogherini van het Europacollege: “Al te vaak gaat het politiek debat over de instellingen, terwijl het over mensen zou moeten gaan. Met zes staatshervormingen heeft ons land terzake veel ervaring. Om de acht jaar sleutelen we aan onze instellingen. Die hervormingen slagen enkel als je focust op het leven van de mensen en het land erop vooruitgaat. Maar je mag niet vertrekken vanuit politieke dogma’s, want dan missen die hervormingen efficiëntie. Wat Europa best achterwege laat, is een ideologische clash.”

Alexander De Croo had, ondanks de corona pandemie en de Brexit, een positieve boodschap voor de studenten van het Europacollege: “In feite zorgde de Brexit voor de hergeboorte van de Europese gedachte. Brexit wees er ons op dat Europa het best werkt, als we eenheid vertonen. Veel waarnemers vreesden dat de Brexit voor een domino-effect zou zorgen. Maar het omgekeerde gebeurde. In Scandinavië en Nederland steeg de steun van de bevolking voor de EU met tien procent.”

Klimaatcrisis

“Ook Covid-19 vergde een Europese aanpak. Bij elke crisis verwachten de mensen dat de EU handelt. Ze beseffen dat elke lidstaat apart geen oplossing meer kan bieden. Ze dwingen ons om samen te werken. Ook op het vlak van de bestrijding van de klimaatcrisis geeft Europa het goede voorbeeld. Die uitdaging biedt ons kansen tot innovatie.”

Maar Alexander De Croo waarschuwde ook de studenten: “Onze westerse, liberale democratie staat onder druk vanwege de autoritaire regimes in China en Rusland. Ook in Europa zie je een ‘tirannie’ van de meerderheid, die de minderheden onderdrukt, opduiken. De vrije, onafhankelijke pers, moslims en de LGBTI+-gemeenschap worden aangevallen. Dat kunnen en mogen we niet toelaten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier