Oud klooster Sint-Jozefsinstituut maakt plaats voor extra klaslokalen

Ann Vergote voor het kloostergebouw dat afgebroken wordt. © LB
Leen Belpaeme
Leen Belpaeme Medewerker KW

In de middelbare school Sint-Jozef Petrus & Paulus in het centrum van Oostende zijn ingrijpende werken gestart. Het oude kloostergebouw wordt afgebroken en vervangen door een nieuwbouw. De school kende de voorbije jaren een sterke groei en er was dan ook nood aan extra klaslokalen. Om de werken vlot te laten verlopen, worden er verkeersmaatregelen genomen in de Alfons Pieterslaan.

Sint-Jozef Petrus & Paulus telt momenteel 592 leerlingen. Vijf jaar geleden waren er 520 leerlingen. Door de grote interesse voor de opleidingen is de school volop aan het uitbreiden. “Het oude kloostergebouw van de school was niet aangepast om leerlingen les te laten volgen. Door de nauwe gangen kregen we van de brandweer geen toestemming om hier leslokalen in onder te brengen en was het eigenlijk een verloren ruimte”, licht directeur Ann Vergote toe. “We zullen dit stuk in de Alfons Pieterslaan daarom afbreken en vervangen door een nieuwbouw. Ook het dak en de zolder van het gebouw met de technische lokalen wordt weggenomen en vervangen door een nieuwe toplaag. Op die manier kunnen we hier ook twee nieuwe lokalen voorzien. In totaal komen er zes grote lokalen. De grote leslokalen geven ons de kans om nieuwe werkvormen, zoals coteaching, toe te passen. Daarnaast komt er ook een grote vergaderruimte en een nieuw onthaal waar we externe bezoekers kunnen ontvangen. We zullen onze school nu ook meer zichtbaar kunnen maken. We zitten nu wat verscholen in het centrum van de stad.”

Hinder

De werken zullen hinder met zich meebrengen. “Dat is onvermijdelijk, maar we zullen ervoor zorgen dat de leerlingen hier zo weinig mogelijk last van ondervinden. De lessenroosters werden zo aangepast dat de lessen zo ver mogelijk van de werken doorgaan. De examens zullen ook afgenomen worden op verschillende plaatsen in de stad, waardoor de leerlingen zich in alle rust zullen kunnen concentreren.”

De komende maanden wordt het gebouw ontmanteld en afgebroken. Vanaf september start dan de bouw om klaar te zijn in de loop van 2026. “In dat jaar vieren we ook het 100-jarig bestaan van de school, dus dat komt mooi samen.” Tijdens de werken is de Alfons Pieterslaan ingericht als een eenrichtingsstraat en fietsstraat. (LB)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier