Minder plaatsen in West-Vlaamse zomerscholen: klassen in Waregem krijgen andere invulling door Waregem Koerse

In 16 West-Vlaamse gemeenten wordt er deze vakantie een zomerschool georganiseerd. © Getty Images
Camille Jonckheere

In de West-Vlaamse zomerscholen zijn er dit jaar een 200-tal plaatsen minder dan vorige zomer. Het aantal blijft steken op 1.422 in 16 gemeenten. Enerzijds gingen heel wat gemeenten voor minder plaatsen, maar anderzijds was het soms gewoon niet mogelijk om alles te organiseren. Zoals bijvoorbeeld in Waregem, waar Waregem Koerse een stokje in de wielen steekt.

Deze zomer zijn er in West-Vlaamse scholen 1.422 plaatsen voor een zomercursus voor leerlingen die wat extra bijscholing kunnen gebruiken. Dat blijkt uit de gegevens van departement Onderwijs en Vorming van de Vlaamse overheid. Het initiatief voor de tiendagencursus kan vanuit de scholen zelf komen of vanuit de gemeente. Per aangeboden plaats voorziet Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in een subsidie. Dit jaar komt er 329.688 euro richting West-Vlaanderen.

“Door praktische redenen was het vorig jaar niet mogelijk om zomerscholen te organiseren in Deerlijk, maar dit jaar zijn we opnieuw van de partij”

1.422 plaatsen, dat zijn er heel wat, maar toch is het bijna 15 procent minder dan vorig jaar. Toen was er plaats voor maar liefst 1.628 leerlingen. In vijf gemeenten – Blankenberge (60), Brugge (247), Knokke-Heist (180), Lichtervelde (75) en Middelkerke (35) – neemt het aantal plaatsen toe. Oudenburg organiseert voor het eerst een zomerschool in een klasje van tien leerlingen en ook Deerlijk is, na een jaar pauze toen het door praktische redenen niet mogelijk was, opnieuw van de partij. In Izegem (60), Koksijde (35), Moorslede (90), Oostende (120) en Poperinge (30) blijft het aantal plaatsen exact hetzelfde als vorig jaar.

Moeilijke organisatie

Die toename van het aantal plaatsen en de nieuwe locaties volstaan niet om de daling in andere gemeenten te compenseren. In Wielsbeke vallen slechts twee plaatsen weg, maar in Ieper, Wevelgem en Roeselare zijn er respectievelijk 39, 40 en zelfs 60 plaatsen minder in de zomerscholen.

“We hebben liever dat leerlingen vijf dagen enthousiast naar zomerschool komen, dan dat we tien dagen organiseren en de helft afhaakt”

Het is niet vanzelfsprekend voor gemeenten en scholen om een initiatief zoals zomerscholen georganiseerd te krijgen. In Waregem gaat de zomerschool dit jaar niet door in zijn klassieke vorm van tien dagen cursus. “Het was onmogelijk om een ideale datum te vinden, waarop we twee weken lang taalbad en -klasjes kunnen geven. Tot en met 15 augustus zijn de meeste leerlingen, leerkrachten of andere vrijwilligers op reis. Daarna hebben we technisch gezien twee weken ruimte, maar het bekende evenement Waregem Koerse valt daar middenin, op dinsdag 27 augustus. Dan is in Waregem alles voor twee dagen heel moeilijk bereikbaar. Daarom hebben we beslist om dit jaar maar een week zomerschool te geven. Tien dagen is sowieso een lange periode voor de kinderen om zich te engageren. We hebben liever dat ze vijf dagen enthousiast zijn dan dat we tien dagen lesgeven en de helft afhaakt”, klinkt het in Waregem.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier