Leerlingen met mentale beperking aan de slag in woonzorgcentra Zorg Kortrijk

Stan Vanluchene, juf Fien, juf Elien en Erona Myrtai. Jill Vandeputte zit naast schepen Philippe De Coene © MD
Margot Demeulemeester
Margot Demeulemeester Stadsreporter Kortrijk

Jongeren met een mentale beperking van Athena campus Ter Bruyninge gaan aan de slag in het woonzorgcentrum Sint-Jozef in de Condédreef. Begeleidster Eline Vanwynsberghe ontwikkelde in het kader van haar eindwerk voor opvoeder-begeleider de mogelijkheid om tijdens het zogenaamde werkplekleren op locatie werkervaring op te doen voor de oudste leerlingen.

Jill Vandeputte (17), Erona Myrtai (17) en Stan Vanluchene (19), drie leerlingen van Athena campus Ter Bruyninge, krijgen samen met hun vaste begeleider wekelijks op dinsdagvoormiddag een afgestemd takenpakket in woonzorgcentrum Sint-Jozef. Eline Vanwynsberghe wou voor haar eindwerk een traject opstarten buiten de klas en stelde haar idee voor aan Dylan Vandewaetere, de nieuwe directeur van Zorg Kortrijk. Hij was meteen heel enthousiast. “We proberen als zorgcampus een inclusieve plek te zijn, zowel voor bewoners als werknemers met een beperking. Een veilige plek om te leren, talenten te ontwikkelen en te werken.” Er is een vast lokaal voorzien waar de leerlingen hun taken kunnen uitvoeren om voor structuur en een rustige werkomgeving te zorgen wanneer er te veel prikkels zouden zijn.

“We proberen als zorgcampus een inclusieve plek te zijn, zowel voor bewoners als werknemers met een beperking” – Dylan Vandewaetere

Stan houdt van papierwerk. “Ik breng de papieren die naar het archief moeten op orde door ze uit de mapjes te halen en nietjes te verwijderen.” Erona gaat zelfstandig naar de kinderopvang waar ze grote bakken met speelgoed afwast. “Ik was ook de pillendoosjes af en plooi de grote handdoeken. Mijn begeleidster Chantal zegt altijd dat mijn medicatiebakjes blinken als nieuw.” Jill vindt secretariaatswerk leuk en helpt mee met de administratie van het sociaal restaurant VORK. “En vloog direct in actie door post rond te brengen bij de bewoners. Ik ben heel blij dat ik dit kan doen.”

“We versterken de arbeids- en toekomstkansen van jongeren met een beperking en we versterken de zorg door extra mensen te motiveren om aan de slag te gaan” – Philippe De Coene

“Niet de beperking definieert de jongeren, maar de kansen die we hen bieden. Door werkplekleren te omarmen, openen we de deur naar een wereld waarin iedereen zijn unieke bijdrage kan leveren en waar inclusie de norm is, niet de uitzondering”, zegt Eline Vanwynsberghe. “Met het project slaan we een dubbelslag. We versterken de arbeids- en toekomstkansen van jongeren met een beperking en we versterken de zorg door extra mensen te motiveren om aan de slag te gaan. Als dit proefproject goed werkt, willen we het structureel inbedden in de werking van Zorg Kortrijk”, besluit Philippe De Coene, schepen van Zorg en Toegankelijkheid.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier