Opendeur en beleefmoment bij nieuwe GO! Middenschool Middelkerke: “Er was al 30 jaar vraag naar”

Els Van Haecke, Tine Wittebolle en coördinator Magali De Vos van de nieuwe GO! Middenschool Middelkerke. © PG
Peter Germonprez
Peter Germonprez Medewerker KW

Na de zomer opent een middelbare school haar deuren in Middelkerke. Het initiatief voor de GO! Middenschool komt van burgemeester Jean-Marie Dedecker. Onder leiding van Magali De Vos, de coördinator van het project, wordt de school opgericht als een vestiging van scholengroep STROOM GO. “We zijn volop bezig met de opstart,” legt De Vos uit. “De school zal gevestigd zijn in De Branding te Middelkerke, waar we op de tweede verdieping vijf klaslokalen ter beschikking krijgen om in te richten.”

Het concept van de school draait om het creëren van een warme omgeving om de overgang tussen basis- en secundair onderwijs te vergemakkelijken. “We willen een kleinschalige warme school creëren om de overgang tussen het basisonderwijs en het secundair onderwijs een beetje te verzachten, een beetje soepeler te laten verlopen,” verklaart De Vos. “In Middelkerke hebben we momenteel geen secundaire school, wat betekent dat kinderen na de lagere school direct naar Oostende of Nieuwpoort moeten reizen met tram of bus, wat soms een uitdaging kan zijn op die leeftijd.”

Echte middenschool

Het doelpubliek van de school zijn kinderen uit Middelkerke en omgeving. De inschrijvingen zijn al gestart via een aanmeldingsprocedure. “In 1B zijn er niet zoveel plaatsen, maximaal 13, en in 1A is het maximum aantal toegelaten leerlingen 22,” legt De Vos uit. Naast de eerste graad zal vanaf het schooljaar 2025-2026 ook een tweede middelbaar worden aangeboden. “Dan is het stop,” verduidelijkt De Vos. “We gaan echt een middenschool zijn, dat betekent een school voor leerlingen van het eerste en tweede middelbaar. “Els Van Haecke, een van de ervaren leerkrachten die zich bij het team heeft gevoegd, legt uit dat het doel is om een brede basisvorming te bieden aan de leerlingen, zodat ze goed voorbereid zijn op hun verdere studiekeuzes. “Mensen zijn nieuwsgierig naar wie ons lerarenkorps zal zijn en hoe de lessen zullen worden georganiseerd,” merkt De Vos op. “Ondanks de uitdagingen in het vinden van gekwalificeerde leerkrachten, heb ik geluk gehad met het vinden van gepassioneerde mensen die graag hun steentje bijdragen aan dit nieuwe project.”

Momenteel heeft de school al vijf leerkrachten aan boord en naar verwachting zullen er nog twee nodig zijn. De locatie van De Branding biedt een centrale en toegankelijke locatie voor de school. “We zitten in De Branding heel goed, heel centraal. De bibliotheek, de turnzaal en sporthal zijn allemaal binnen handbereik,” merkt Magali op.

“Er is al 30 jaar vraag naar een middenschool in Middelkerke. Nu is die er eindelijk!” – burgemeester Jean-Marie Dedecker

Het initiatief voor de oprichting van de middenschool komt van burgemeester Jean-Marie Dedecker, die contact heeft gezocht met Chris Vandecasteele, de algemeen directeur van Scholengroep Stroom. “Er is al 30 jaar vraag naar een middenschool in Middelkerke. Maar om de een of andere reden is dit er nog steeds niet gekomen,” zegt Jean-Marie Dedecker. “Met de GO! Middenschool Middelkerke wordt die vraag eindelijk beantwoord en daar ben ik trots op!”

Schat aan ervaring

“In de Middenschool Middelkerke bundelen we een deskundig team van leerkrachten om onze leerlingen te begeleiden. Dit zorgvuldig uitgedachte concept staat garant voor kwaliteit vanaf het begin. Tijdens ons opendeur- en beleefmoment op 19 en 20 april staan verschillende leerkrachten klaar om iedereen te verwelkomen. Hoewel we een nieuw samengesteld team zijn, brengen we een schat aan ervaring met ons mee, wat ouders en leerlingen geruststelt,” legt Magali De Vos (45) uit.

Magali komt uit het volwassenenonderwijs van SCALA, waar ze jarenlang Nederlands aan anderstaligen en Spaans en Engels heeft onderwezen. Na meer dan 20 jaar vond ze het tijd voor iets nieuws. “Eigenlijk is het geweldig,” voegt Els Van Haecke (44) enthousiast toe, “om iets nieuws te kunnen opstarten in mijn eigen gemeente na 24 jaar wiskundeonderwijs in Izegem. Het idee om betrokken te zijn bij het begin van iets groots is gewoon inspirerend.”

Opendeur

Tine Wittebolle (44), die met 22 jaar onderwijservaring op zak van alle markten thuis is, voegt toe: “Ik begon in het secundair, vervolgens in het kunstonderwijs in Middelkerke en nu werk ik in het lager onderwijs hier in de gemeenteschool. Het vooruitzicht om deel uit te maken van deze nieuwe school in mijn eigen gemeente spreekt me enorm aan.”

Tijdens de opendeur zijn leerlingen welkom om vrijblijvend deel te nemen aan workshops, zelfs zonder hun ouders erbij, zoals bijvoorbeeld op vrijdag na schooltijd.

Er is een opendeur en beleefmoment op vrijdag 19 april van 15 tot 20 uur en zaterdag 20 april van 9 tot 12 uur in De Branding, Populierenlaan 35, Middelkerke. Voor meer informatie, bezoek de website op www.middenschoolmiddelkerke.be of volg op www.facebook.com/middenschoolmiddelkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier