Onderwijsminister Hilde Crevits bezoekt CVO Roeselare op eerste schooldag

Peter Soete

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits kwam ze in de late namiddag op bezoek in het volwassenenonderwijs CVO Roeselare.

CVO Roeselare-directeur Karel Moestermans kreeg zowaar de minister van Onderwijs op bezoek. “Hier in CVO Roeselare zetten wij hard in op Nederlands voor anderstaligen om nieuwkomers snel te laten integreren. Maar we focussen ook op tweedekansonderwijs, met diplomagerichte opleidingen en op levenslang leren. En dat zijn precies ook de werkpunten waar de minister hard voor ijvert,” legt hij haar komst uit.

“Nachtploeg om overdag les te kunnen volgen”

Minister Crevits peilde bij een groep cursisten naar hun verwachtingen en drijfveren. En dit allemaal in het Nederlands uiteraard. Ibrahim uit Soedan: “Ik ben al een jaar en drie maanden in België. Acht maanden geleden kwam ik naar Vlaanderen en begon ik Nederlands te leren in CVO Roeselare. Ik werk in de nachtploeg van Deceuninck, zodat ik overdag naar de les kan komen. Soms is dat niet altijd zo eenvoudig, maar het lukt wel. Ik was elektricien in mijn land en die job wil ik hier ook doen. Maar eerst goed Nederlands leren.”

Chai is afkomstig van de Filipijnen en woont al vijf jaar in Roeselare. Ze spreekt al vloeiend Nederlands. “Ik heb in CVO Roeselare alle modules Nederlands gevolgd. CVO is een tweede thuis voor mij. Ik ben diëtiste en ben gespecialiseerd in begeleiding van mensen die diabetes hebben. Ik zou dit ook hier in Roeselare willen doen.”

Tarik uit Irak heeft twee modules Nederlands achter de rug en is begonnen aan de derde module. “Ik studeer samen met mijn vrouw Nederlands. Ik wil hier in Roeselare een job zoeken én vinden. Maar om daarin te slagen moet ik eerst goed Nederlands praten.”

“Enorm veel dankbaarheid”

Leerkracht Kaat Goethals kreeg het laatste woord. “Mensen kunnen in CVO Roeselare zowel een intensief als een verlengd en langzamer traject afleggen om Nederlands te leren. Enkele jaren geleden heb ik bewust gekozen om Nederlands aan anderstaligen te geven. Dat vraagt ongelooflijk veel werk en voorbereiding, maar wat je ervoor terugkrijgt van dankbaarheid van je cursisten is fantastisch.”

(PS – Foto Jos)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.