Mila (13) van het Guldensporencollege Harelbeke wint ‘Junior Journalist 2024’ met ‘Oost West Cake Best’: “Niet verwacht”

Mila behaalt de eerste plaats in haar categorie met het opstel 'Oost West Cake Best'. © GF
Redactie KW

Mila Descamps (13) van het Guldensporencollege Harelbeke valt in de prijzen op de ‘Junior Journalist’-wedstrijd van 2024. Dat is een nationale schrijfwedstrijd. Ze behaalt de eerste plaats in haar categorie met het opstel ‘Oost West Cake Best’.

Elk jaar daagt het Davidfonds duizenden jonge schrijvers uit om hun pen te laten spreken tijdens de ‘Junior Journalist’-wedstrijd, met deze keer als thema ‘Oost west, thuis best!?’. De deelnemers kunnen hun creativiteit de vrije loop laten en het thema op hun eigen manier interpreteren.

Ook Mila Descamps heeft dat gedaan, ze komt uit Kuurne en volgt Latijn in het Guldensporencollege Harelbeke. Met haar werk ‘Oost West Cake Best’ is ze uitgeroepen tot de grote winnaar in haar reeks. Ze liet haar verbeelding de vrije loop en putte inspiratie uit haar familiegeschiedenis. Haar opstel ‘Oost West Cake Best’ werd geprezen als een treffende illustratie van het thema. “De heerlijke cake van mijn oma was dé inspiratiebron. Bovendien is het een familierecept”, vertelt Mila trots, “Zelf schrijf ik eigenlijk niet zoveel, maar toen mijn leerkracht Nederlands de klas motiveerde om deel te nemen aan de wedstrijd ben ik in mijn pen gekropen. Aan mijn deelname koppelde ik echter geen verwachtingen. Het was dan ook een totale verrassing toen ik plotseling door mijn school op de hoogte werd gebracht dat ik bij de laatste drie genomineerden was van de wedstrijd en ik uitgenodigd werd naar het Vlaamse Parlement.”

Finaleronde

Mila is echter niet aan haar proefstuk toe om deel te nemen aan de ’Junior Journalist’- wedstrijd, uitgeschreven oor het Davidsfonds. Toen ze in het vijfde en zesde leerjaar zat, in de Kuurnse Wijzerschool, nam ze deel aan de wedstrijd en eindigde ook toen bij de lokale laureaten. “Ambities om journalist te worden, heb ik alvast niet”, gaat Mila verder. “Schrijven is echter geen van mijn hobby’s. Mijn interesse gaat eerder uit naar toneel. Al enkele jaren volg ik dan ook aan de academie de richting woord. Ik voel me immers goed als ik een rol mag vertolken binnen een toneelstuk. Daarnaast lees ik ook graag, waarbij fictie mijn voorkeur geniet.”

De competitie begon met lokale voorrondes, waarbij meer dan 10.000 inzendingen uit Vlaanderen en Brussel werden ontvangen. Mila was een van de gelukkigen die doorging naar de nationale finaleronde, waar ongeveer honderd schrijvers streden om de titel van ‘Junior Journalist’.

Op zondag 21 april verzamelden de finalisten zich in het Vlaams Parlement, waar de winnaars werden bekendgemaakt tijdens een feestelijke ceremonie. Mila was aangenaam verrast door haar overwinning. “Ik had zelfs niet verwacht dat ik de top 3 zou halen, omdat er heel veel deelnemers zijn uit Vlaanderen en Brussel. Ik had wat gezonde stress, maar mijn vader, grootouders en tante zijn meegegaan en waren heel trots,” vertelt Mila. De finaleronde werd opgeluisterd door een kunstenaar die tijdens het voorlezen van de winnende teksten zandtekeningen maakte, wat een indrukwekkende toevoeging was aan het evenement.

(Lees verder onder de foto.)

Mila kreeg haar diploma tijdens een feestelijke prijsuitreiking.
Mila kreeg haar diploma tijdens een feestelijke prijsuitreiking. © GF

Naast de prestigieuze titel ontving Mila ook een diploma, filmtickets en boeken. Bovendien werd het Guldensporencollege in Harelbeke beloond met een boekenbon om hun schoolbibliotheek te verrijken.

Mila’s talent en toewijding werden ook erkend door het Davidsfonds Kortrijk, dat haar werk omschreef als een verhaal van tradities en het volgen van je passie. De organisatie bezocht Mila persoonlijk in haar klas, waar ze een certificaat als nationaal winnaar ontving, samen met een abonnement op een 14-daags tijdschrift voor jongeren. Bovendien werden waardebonnen van 30 euro uitgereikt om boeken aan te schaffen voor de klas. (BRU)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier