Voetballende jongeren op het grasveld aan de Sint-Jozefskerk in de Barakken mikten hun bal regelmatig in de glasramen van de kerk. Onopzettelijk weliswaar, maar heel wat kapotte ruiten waren het trieste resultaat. Nu prijken twee zelfgemaakte doelen op het grasveld en wordt niet langer de kerkmuur als doel gebruikt.
Het grasveld aan de Sint-Jozefskerk in de Barakken is een ontmoetingsplaats voor de jeugd uit de buurt, zeker sinds die door de brand niet meer in de Zuidstraat terecht kan. Velen, ook heel wat Franse jongeren, komen er onder meer voetballen. En daar kwamen problemen van. De koster van de Sint-Jozefskerk, Johnny Carrette, zag met lede ogen toe hoe de kerk als doel gebruikt werd: “Die jongeren gebruikten de muur als schietschijf. Vaak miste hun schot de goede richting en werd niet de muur maar de ramen geraakt. Het zijn nu eenmaal niet allemaal topvoetballers.”
Originele ruiten
De glasramen dateren uit het begin van de vorige eeuw, de kerk werd gebouwd tussen 1902 en 1904. Volgens de koster zijn de ramen nog altijd de originele van toen. Het is dan ook zonde dat de ruiten zomaar aan diggelen worden geschopt. “Zowat jaarlijks laten we een hersteller voor de glasramen komen. Die maakt dan de inventaris van gebroken ruiten op en zijn we weer gerust voor een tijdje”, weet Johnny Carrette.
“Vaak miste hun schot de goede richting waardoor de ramen werden geraakt”
“Je moet weten, er zijn ook heel wat ruiten die sneuvelen door moedwillig vandalisme. Er worden er nogal wat stukgegooid, de stenen vinden we terug binnen in de kerk. Nu komen daar nog de kapotte ruiten als gevolg van het voetballen bij, wat maakt dat er wel heel wat stuk is momenteel.”
3.000 euro
Johnny gidst ons door de kerk en heel wat ramen missen één of meerdere gekleurde ruitjes. Een zestigtal, schat hij. Dat zal snel 3.000 euro kosten. Voor de ramen zijn netten gespannen, maar die kunnen de harde voetbaltrappen niet afremmen. Bovendien zijn ook die netten niet meer in beste staat. Een andere oplossing drong zich op, de jongeren verbieden om daar te voetballen was geen optie.
“Door de doelen samen te maken is de betrokkenheid van de jongeren een stuk groter”
“Samen met de dekenij en de jeugddienst kwamen we op het idee om grote houten doelen in elkaar te knutselen. Jeugdopbouwweker Jonathan Eggermont van vzw Uit De Marge stak een handje toe, net als de jongeren zelf. Zo is hun betrokkenheid groter en zullen ze wellicht meer respect tonen voor het materiaal en minder de kerk viseren.”
In twee weken tijd werden twee houten contstructies in elkaar geknutsteld, de deken vond het perfect kunnen dat het timmer- en zaagwerk in de kerk gebeurden. En zo komt het dat op het grasveld naast de kerk nu twee grote houten doelen staan te pronken.
(Stefaan Lernout)
Vrije tijd
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier