Melissa D’hulster opent ecologische kinderopvang in Ingooigem

Melissa heeft in haar ecologische kinderopvang plaats voor acht kindjes. © XC
Xander Cottens
Xander Cottens Videojournalist

Samen met de start van de zomervakantie, opende Melissa D’hulster (31) in Ingooigem een gezinsopvang. Ze verliet haar job als reisagent bij Joker, om haar droom achterna te jagen. Het gaat hier om een ecologische opvang, waarbij men zoveel mogelijk herbruikbaar natuurlijk materiaal zal gebruiken.

Melissa D’hulster had altijd al een passie voor kinderen. “Toen ik twee jaar oud was noemde mijn mama me ‘moedertje’ omdat ik zo zorg droeg voor mijn broertjes. Die passie is altijd gebleven. Toen ik aan de universiteit toerisme studeerde, dacht ik dat ik wel genoeg zou hebben aan mijn eigen kinderen. Maar nu ik een zoontje van 2,5 jaar heb, is de passie alleen maar groter geworden”, vertelt ze.

Opleiding

Melissa heeft dan vorig jaar een module gezinsopvang gevolgd. Om zeker te zijn of het wel echt iets voor haar was. Dat bleek zo te zijn want niet veel later dit jaar in februari schreef ze zich in voor een opleiding tot gezinsopvang. “Ik heb ongeveer 320 uur stage gedaan in de Biotoop in Gent. En dat is maar goed ook want vroeger kon iedereen zomaar een opvang starten”, legt Melissa uit. Ze startte op 1 juli met een gezinsopvang (onthaalmoeder van vroeger n.v.d.r.), maar dan een ecologische opvang. Ze laat haar job als reisbegeleidster bij Joker achter om haar volledig op de kinderen toe te leggen.

Schadelijke stoffen

Het verschil zit in een aantal dingen, zo spelen de kinderen elke dag buiten of het nu regent of de zon schijnt. Melissa kan ook werken met alle soorten herbruikbare luiers. Vuile mondjes en billen worden met herbruikbare doeken afgeveegd zonder parfums en allerhande stoffen. Gedaan dus met vuilzakken vol afval. De kinderen spelen dan weer met duurzaam speelgoed uit hout, bamboe of kurk. Het fruit en groenten zijn van biologische afkomst. “Kinderen komen al van tijdens de zwangerschap in contact met schadelijke stoffen. Ik vind dit dan ook belangrijk. Ik heb specifiek mijn stageplaats uitgekozen, De Biotoop in Gent. Daar leerde ik ook om een bepaalde visie te gebruiken namelijk die van Thomas Gordon. Daarbij behandel je de kinderen met respect in alle communicatie”, vertelt Melissa.

Autodidact

Melissa heeft die andere opvoedingsstijl leren kennen via haar zoontje. “Je kan zoveel leren van je eigen kinderen als je er maar voor openstaat. Ik ben autodidact en kwam zo in contact met andere opvoedingsstijlen”, zegt ze. Bij haar thuis is er plaats voor acht kinderen. Zelf mikt ze op vijf tot zes kinderen om zo kwaliteit te kunnen bieden. “Ik kijk er al naar uit. Tijdens mijn stage raakte ik al heel snel gehecht aan de kinderen, het was soms moeilijk om afscheid te nemen. Ik verwacht heel erg veel te kunnen spelen. We kunnen in ieder geval rustig starten zodat ik me kan inwerken”, besluit Melissa.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier