Meester Jos (61) hangt na 40 jaar de stofjas aan de haak bij het SASK: “Nu begin ik aan een nieuwe levensfase”

Jos Ramon. © PDC
Redactie KW

Op 30 april trok meester Jos definitief de deur van zijn klas in de basisschool van het Sint-Andreaslyceum in Sint-Kruis (SASK) achter zich dicht. Hij stond er veertig jaar voor de klas en werd gedurende al die jaren zowel door de ouders, zijn collega’s als de leerlingen op handen gedragen.

Jos Ramon (61) bracht zijn kindertijd door in Wervik, waar hij als zoon van een tabaksteler zag wat hard werken is. Vakantie kenden zijn ouders niet en wellicht beïnvloedde hun harde leven zijn keuze om na de humaniora naar de normaalschool te trekken. “Eigenlijk wist ik al heel snel dat ik onderwijzer wilde worden, want in een opstel in het zesde leerjaar over mijn toekomstplannen schreef ik dat ik later voor de klas wou staan. Dat ik na mijn legerdienst in Brugge terechtkwam, was eerder toeval. Ik gaf nooit les in een andere school en ik hoop dat ik in de veertig jaar dat ik hier voor de klas stond iets betekend heb voor het SASK.”

Voetbaltraining

“We zullen meester Jos heel hard missen”, vult directeur Carl Deprez aan. “Hij was een onderwijzer in de échte zin van het woord. Hij zag de kinderen graag en zij hielden van hem. Maar er moest ook geleerd en gewerkt worden in zijn klas. Hij was de man met de groene vingers die de schooltuin onderhield en de kippen verzorgde, maar tevens was hij ook de meester die jarenlang naschoolse voetbaltraining gaf. Onlangs veroverde hij met onze leerlingen voor het tweede jaar op een rij de Club Brugge Cup. En dat als supporter van Anderlecht.”

Nieuwe levensfase

Jos Ramon sluit tevreden een mooie periode in zijn leven af en is vooral heel blij dat zijn oud-leerlingen hem niet vergeten zijn. “Het doet me heel veel plezier als kinderen die vroeger bij mij in de klas zaten nog eens zwaaien of me naroepen. Een leraar moet zijn leerlingen liefde geven en dan krijg je gegarandeerd veel liefde terug. Nu begin ik aan een nieuwe levensfase… een periode waarin niets meer moet en alles mag. Mijn kinderen en kleinkinderen hebben al een lijstje klaar met allerlei klussen om bij hen thuis op te knappen. Hopelijk vind ik ook nog wat tijd om met mijn oldtimer rond te rijden. Het waren mooie jaren in het SASK, maar ik kijk hard uit naar wat komen zal”, besluit meester Jos lachend. (PDC)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier