Lynn Vanelslander heeft beste pen van jong Ardooie

(foto JM)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Het Davidsfonds van Koolskamp, waarin ook de teloorgegane Ardooise afdeling is ondergebracht, is ook dit jaar weer op zoek gegaan naar Junior Journalistiek talent. Winnares werd Lynn Vanelslander, uit 5B van De Zonnebloem.

Leerlingen uit de derde graad van De Zonnebloem en De Boomgaard konden aan deze schrijfwedstrijd deelnemen. “Het thema van dit jaar was ‘oost west, thuis best’. Voor veel leerlingen een niet zo eenvoudige opdracht. Maar toch ontdekte een jury literair talent in wording”, zegt Anja Pardoel van het Davidsfonds, dat de bekroonde leerlingen, de ouders en de betrokken leerkrachten had uitgenodigd in de leeszaal van de bibliotheek, waar tijdens een receptie de prijzen de deur uitgingen.

Van 25 naar 8 en 3

De eerste selectie van de leesstukjes werd gedaan door de leerkrachten van de scholen. Die eerste selectie leverde vijfentwintig verhalen op. Een lokale jury, met Caroline Devriese, Anja Pardoel en Arlette Vermeulen, beloonde uiteindelijk acht werkjes met een prijs. De auteurs daarvan werden uitgenodigd op de prijsuitreiking, maar er was ook nog een selectie voor een top drie…. Anja Pardoel: “Een tweede jury las de teksten van de acht geselecteerden nog na om er de top drie uit te halen. Er was dus ook nog wat spanning tijdens de prijsuitreiking. Iedereen keek reikhalzend uit naar wie het beste proza had afgeleverd.”

Op de zevende en de achtste plaats eindigden Lili-Victoire van 5A in De Zonnebloem en Kugwa Machozi van het zesde jaar in De Zonnebloem. Op de plaatsen vijf en zes noteerden we Dévinjo De Deken van het vijfde jaar in De Boomgaard en Lisa Devroe van het zesde jaar in De Zonnebloem. Renée Goemaere van het zesde jaar in De Zonnebloem werd vierde. Gedeeld tweede werden Eloïse Vandevelde (6B van De Boomgaard) en Marie Vanneste (5A van De Boomgaard). Winnares en dus Junior Journalist werd Lynn Vanelslander uit 5B van De Zonnebloem.

Lynn, die in Koolskamp woont, leest graag en is zeer taalvaardig en creatief. Zij heeft ook een bekwame zus, die recent de verkeerswedstrijd won. Vader Tom van de sportdienst is terecht fier op dochters.

Voor Lynn is de kous nog niet af. Ze mag deelnemen aan de nationale Junior Journalistwedstrijd van het Davidsfonds. Daar komen de laureaten uit alle afdelingen van Vlaanderen bijeen om uit te maken waar hét schrijftalent zit.

Bib aangevuld

Anja Pardoel had nog heel wat dankwoorden, voor de jury en voor de leerkrachten en directies van de twee deelnemende scholen. Waarna het Davidsfonds met veel plezier de schoolbibliotheken aanvulde. Anja Pardoel: “Zonder hun medewerking was deze wedstrijd niet mogelijk. Als Davidsfonds zetten we in op het lezen van boeken. Alles begint bij het schrijven ervan, en misschien lezen we later de werken van onze Junior Journalisten.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier