Leerlingen VISO in Roeselare starten hun eigen onderneming

Mini-ondernemingen VISO met op de foto leerlingen Jana Dewilde, Femke Vandenameele, Aline Dujardin, Emeline Declerck, Manon Maertens, Alexia Belderbos en Tammin Demoen met leerkrachten Dorine Delameilleure, Veerle Vanoost, Chantal Cloet, Josiane Crokaert en Emmy Vanhaelemeersch. © Stefaan Beel
Redactie KW

VISO Roeselare zet de leerlingen van Haarstilist en Esthetische lichaamsverzorging ertoe aan om hun eigen onderneming op te richten tijdens hun zevende jaar. Door praktijkgericht te werken krijgen de leerlingen de kans om als zelfstandige heel wat ervaring op te doen.

Op donderdag 28 oktober vond de officiële opening van de pop-up leerondernemingen in VISO Roeselare plaats. Door meer praktijkgericht te werken wil VISO Roeselare een totaalconcept bieden aan de leerlingen van het zevende jaar Haarstilist en Esthetische lichaamsverzorging. Zij starten voor een jaar hun eigen onderneming op en Unizo Onderwijs en Ondernemen begeleidt hen om hun zelfstandige competenties te leren ontwikkelen.

Wij laten de leerlingen kennis maken met wat ondernemen precies inhoudt en stimuleren zo hun ondernemingszin

“Op die manier krijgen de leerlingen de kans om ervaring op te doen rond het concept van zelfstandig ondernemen”, legt Josiane Crokaert, leerkracht ondernemend project van VISO, uit. “Wij laten de leerlingen kennis maken met wat ondernemen precies inhoudt en stimuleren zo hun ondernemingszin, doorzettingsvermogen, enthousiasme, creativiteit, zelfstandig werken en probleemoplossend denken.”

De leerlingen worden ertoe aangezet om alles zelf te organiseren, leveranciers te zoeken en promoties op te zetten. Bovendien zullen ze in de loop van het schooljaar ook zelf hun boekhouding bijhouden. “De leerlingen zetten de theorie om naar de praktijk en leren ondernemen door te doen”, aldus Josiane. “Ze kruipen als het ware in de huid van de polyvalente ondernemer. Elke leerling voert alle taken uit, net zoals een zelfstandige ondernemer.”

Certificaat

Het doel van de pop-up is om vakoverschrijdend te werken, waarbij er op de talenten van de leerlingen wordt gefocust. De pop-up zorgt er ook voor dat alle leerplandoelstellingen worden behaald uit het leerplan ‘Ondernemend project’. Leerlingen die deelnemen krijgen trouwens een certificaat om bij hun portfolio te voegen. Aangezien dat certificaat aantoont dat je heel wat ondernemende vaardigheden hebt verworven tijdens je schooltijd, vormt dat een extra duwtje in de rug bij het zoeken naar een vakantiejob, stageplaats of bij een sollicitatie. (SM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier