https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Leerkracht Trees Simoens uit Roeselare hoopt snel opnieuw cruises te kunnen begeleiden

Trees Simoens in haar tuin en gekleed in, hoe kan het ook anders, het bleu, blanc et rouge van de Franse vlag. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
Trees Simoens in haar tuin en gekleed in, hoe kan het ook anders, het bleu, blanc et rouge van de Franse vlag. (foto Stefaan Beel)© Stefaan Beel
Peter Soete

Trees Simoens heeft een boontje voor de taal van Molière. Al 37 jaar lang brengt ze haar leerlingen de Franse taal bij en probeert ze hen de schoonheid van het Frans mee te geven. Volgens Trees is geen enkele andere taal zo melodieus als Frans. C’est magnifique!

Kom je uit onderwijsmiddens?

Trees Simoens : “Neen, helemaal niet. Mijn papa was bediende en mijn mama was een thuiswerkende mama. Mijn studiekeuze werd helemaal bepaald door mijn voorkeur voor talen. Frans vind ik een ongelofelijk muzikale taal en mijn twee oma’s luisterden vaak naar Franse chansons. Een van hen was een grote fan van Dalida, Aznavour en ik kende als kind al veel liedjes van haar ( lacht ). En mijn liefde voor Frans werd eveneens gevoed door enkele gepassioneerde leerkrachten.”

De Franse taal speelde zelfs in je vakantie een rol?

“Na mijn middelbare studies trok ik in de zomervakantie als au pair naar Frankrijk. Dat was niet al te ver, in de omgeving van Roubaix, maar het bood me wel de gelegenheid om voortdurend Frans te spreken. Een jaar later mocht ik met hen mee op vakantie als au pair. Dat was in de omgeving van Saint-Tropez en voor mij was dat natuurlijk ongelooflijk tof.”

En als beginnende leerkracht bleef je tijdens de vakantie naar Frankrijk reizen?

“Ik heb dan nog twee jaar een zomercursus gevolgd in Besançon. Zeer leerrijke periodes en het was nog de tijd dat buitenlandse stageprojecten volledig betaald werden: transfers, inschrijvingsgeld, boeken, uitstappen, we kregen zelfs zakgeld ( lacht ).”

Na enkele interimopdrachten kon je starten in het VTI van Roeselare waar je al 37 les geeft. Maar twaalf jaar geleden nam je ook een nieuwe uitdaging aan?

“Twaalf jaar geleden heb ik gesolliciteerd bij Creo. Mijn collega Christiane Verkest had me verteld dat volwassenenonderwijs echt iets voor mij zou zijn en ik heb haar raad gevolgd. Ik mocht starten met twee cursussen in het volwassenenonderwijs en het is een beetje uit de hand gelopen. Nu geef ik halftijds les in het VTI en halftijds in Creo.”

“De Franse taal heeft me veel kansen geboden”

Ook voor speciale Creo-taalopdrachten ben je altijd kandidaat?

“Ik krijg inderdaad kansen om voortdurend te groeien. Zo zijn de conversatieklassen altijd een superleuke uitdaging. Alles kan daar aan bod komen: cultuur, politiek, economie, gastronomie, actualiteit. Er bestaat geen handboek voor conversatieklassen, je laat je gidsen door je publiek dat diverse insteken geeft. En die cursisten zijn trouwens fantastisch. Iedereen die zijn of haar bestaande Franse kennis wil upgraden in een conversatieklas is welkom.”

Dan mogen die cursisten geen schroom hebben om fouten te maken?

“Maar dat hoeft helemaal niet! Fransen zullen trouwens nooit mensen corrigeren die fouten maken. Ze zullen de zin herhalen en de correcte zinswending of het correcte woord gebruiken. Ze zullen nooit de persoon die zo goed mogelijk Frans praat, laten blozen of uitlachen. Dat gebeurt precies zo in onze conversatieklassen.”

Je werd zelfs ingeschakeld in contractonderwijs?

“Creo heeft enkele contracten afgesloten met de stad Roeselare en ik heb onder meer een opfriscursus Frans gegeven aan de dienst Jeugd en Cultuur. Ook voor de werkgroep Dogbo heb ik een kortlopende cursus van acht lessen tijdens de middagpauzes gegeven.”

De Franse taal heeft je veel kansen geboden, zelfs op toeristisch vlak?

“Een cursist van mijn conversatieklassen spoorde me aan om te solliciteren bij All-Ways Cruises. Zij zochten iemand die de klanten in het Frans en het Nederlands kon te woord staan en begeleiden. Na een goed gesprek mocht ik een eerste cruise in Portugal begeleiden. Ik was de verbindingspersoon tussen de passagiers aan boord, had contact met het boordpersoneel, vertaalde de menukaarten, de gidsbeurten en zorgde voor een dagelijkse update voor de klanten.”

En die cruise was het begin van een ander avontuur?

“Aan boord ontmoette ik Eric Gedeon van Sudamerica Tours, een grote touroperator. Die vroeg mij om in de herfstvakantie van 2019 een reis naar Peru te begeleiden met 58 klanten. Ik heb er een weekend over nagedacht of ik dat wel zou doen ( lacht ). Ik was nog nooit in Peru geweest en al zeker niet met 58 personen waarvoor ik zou verantwoordelijk zijn. Maar ik heb het gedaan en dat viel goed mee.”

“Ik was nog nooit in Peru geweest en al zeker niet met 58 personen”

“Maar aan cruises en toeristische begeleidingen is voorlopig een einde gekomen en ik hoop echt dat we snel mogen terugkeren naar een normaal leven. Zowel voor onze leerlingen en cursisten als voor de toeristische sector.”

Wat met Trees Simoens binnen tien jaar?

“Dan ben ik al een tijdje met pensioen in het onderwijs. Misschien studeer ik dan nog een taal bij. Maar wat het ook wordt, ik hoop dat ik nog steeds evenveel passie heb om nieuwe uitdagingen aan te gaan zoals ik die nu aanga.”

Privé

Geboren in Roeselare op 18 januari 1962 en er ook opgegroeid. Twee zonen: Alexander (31) en Mathias (29) en een kleindochter Louise (2). Trees woont in het Beekkwartier.

Opleiding

Lager onderwijs H. Verrieststraat (Grauwe Zusters) en middelbaar Barnum. Hoger onderwijs Sint-Thomas Brussel waar ze afstudeerde als leerkracht Frans-Engels-geschiedenis. Geeft al 37 jaar les in VTI Roeselare en 12 jaar in Creo.

Vrije tijd

De Spil, handwerk, reizen begeleiden, lezen, voor kleindochter Louise zorgen.

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten