Juliette (18) uit Hooglede studeert één jaar biologie in South Carolina: “De druk is hier minder groot”

Juliettes (midden) enorme passie voor tennis bracht haar naar South Carolina, waar ze biologie studeert aan het Newberry College. © GF
Maxim Bille
Maxim Bille Webredacteur KW

Wanneer Juliette Hostens (18) uit Hooglede een onverwacht berichtje kreeg om een jaar in de Verenigde Staten te studeren, was er toch eerst wat twijfel bij de jonge studente. Uiteindelijk besloot ze het avontuur toch aan te gaan en beleeft ze er momenteel de tijd van haar leven. “Het voelt vreemd om te beseffen dat ik hier nog maar twee maanden blijf”, klinkt het.

Juliette Hostens is een 18-jarige studente uit Hooglede. Vorig jaar studeerde ze nog Latijn-wiskunde aan het Klein Seminarie in Roeselare, maar sinds augustus 2023 vertoeft de jonge studente in de Amerikaanse staat South Carolina. Daar studeert ze dit jaar biologie aan het Newberry College.

Een kans die ze kreeg door haar enorme passie voor tennis, een hobby die ze al sinds haar zes jaar beoefent en ondertussen op hoog niveau speelt. “Geheel onverwacht kreeg ik een tijd geleden het bericht om in het buitenland te studeren en tegelijkertijd ook mijn passie voor tennis voort te zetten”, doet Juliette het verhaal.

“Deze kans werd ondersteund met een studiebeurs. Als onderdeel van het universitaire tennisprogramma zou ik deel uitmaken van het team en wedstrijden spelen tegen andere universiteiten. In eerste instantie was ik wat terughoudend, want ik had plannen om met mijn vriendinnen in Gent te studeren. Maar na een inspirerende inleefreis naar India met het Klein Seminarie besloot ik dan toch dat dit de juiste stap was voor mij.”

Moeilijke aanpassing

Maar zoals wel vaker, was ook hier alle begin wat moeilijk. “Vooral de aanpassing verliep niet heel vlot”, gaat Juliette voort.

“Ik kende er niemand en het Engels dat ze hier spreken, is helemaal anders dan het Britse Engels dat ik had geleerd. Ook de mensen zijn hier anders dan wij Belgen. Zo zijn ze hier wel erg vriendelijk, maar toch ook wel wat oppervlakkig. Ik denk dat ik in het begin wel dagelijks met mijn mama aan de telefoon hing, zeggend dat ik het niet naar mijn zin had.”

Juliette speelt wedstrijden tegen andere universiteiten.
Juliette speelt wedstrijden tegen andere universiteiten. © GF

“Mijn ouders stelden voor om het op zijn minst één maand te proberen. Tot mijn eigen verbazing vond ik echter al na twee weken mijn draai. Ik maakte kennis met het tennisteam en begon het Amerikaanse Engels beter te beheersen. De gedachte dat ik binnenkort moet terugkeren naar huis is nu zelfs niet meer aantrekkelijk voor mij. Het voelt vreemd om te beseffen dat ik hier nog maar twee maanden blijf.”

Studentencultuur

Intussen zit Juliette dus al een tijdje in Amerika. Ze heeft er doorheen haar studies dus ook al heel wat gezien, maar deed in de beginperiode wel een opmerkelijke vaststelling.

“Het eerste semester was heel gemakkelijk, vooral in vergelijking met het onderwijsniveau in België. Wat ik leerde in biologie vorig semester had ik al eerder geleerd in het Klein Seminarie. Dat had ik in eerste instantie niet verwacht.”

“Na twee weken had ik helemaal mijn draai gevonden”

“Ondertussen begin ik wel nieuwe dingen te zien. Hoe dan ook is vergelijken niet eenvoudig, maar ik ervaar wel dat de aanpak totaal anders is. In België staan studenten meer onder stress omdat ze voelen dat ze de beste tijd van hun leven moeten hebben tijdens hun studententijd en tegelijkertijd goed moeten presteren op school. Hier lijkt de druk minder intens en lijkt het erop dat de studentencultuur meer gericht is op het vinden van een balans tussen studeren en persoonlijke ontwikkeling.”

Geneeskunde

In mei zit het avontuur van Juliette in South Carolina erop. Daarna gaat haar aandacht naar haar opleiding geneeskunde. Het toelatingsexamen heeft ze alvast vlot doorstaan.

“Het is altijd mijn droom geweest om geneeskunde te studeren. Ik denk dat mijn interesse in die opleiding deels voortkomt uit mijn passie voor sport, aangezien ik al bijna mijn hele leven lang bezig ben met het verzorgen van mijn lichaam om te sporten. Maar bij sport horen ook blessures, dat is nu eenmaal zo. Hierdoor kwam ik in contact met het Sportmedisch Centrum in AZ Delta in Roeselare, waar ik ontzettend veel heb bijgeleerd. Dit heeft ook mijn interesse in sportgeneeskunde opgewekt. Ik ben ervan overtuigd dat mijn ervaring in de sport mij zal helpen bij mijn toekomstige carrière in de (sport)geneeskunde”, aldus Juliette.

Maar eerst nog terugkeren naar Hooglede. “Dat zal in het begin wel wat moeilijk zijn, omdat ik in België opnieuw een evenwicht zal moeten vinden tussen plezier maken en studeren. Hier in de VS voelt het alsof dat heel natuurlijk gaat, maar over twee maanden is het wel zover. Ik kan alvast nu al terugblikken op een meer dan geslaagd avontuur hier in de Verenigde Staten”, besluit Juliette.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier