Ichtegemse basisschool De Schatkist opent vernieuwd pastoriehuis en speelveld

We zien v.l.n.r. de leerkrachten Brecht Nollet, Agna Cattrysse, Tineke Vanhooren, Ewout Bonne, Katrien Vandenbussche, Mirjam Rommelaere, Nele Vandenbussche, Els Deschoenmaeker en directeur Daniël Vandenbussche. © Foto Coghe
Hannes Hosten

Vrije Basisschool De Schatkist opent op zondag 27 mei het pastoriehuis van de Engelschool een groen speelveld op de centrumafdeling. Aansluitend vindt er de tweede editie van het muziekfestival Festivalitis plaats. Tegelijk wordt de 20ste verjaardag van de Oudervereniging gevierd en neemt directeur Daniël Vandenbussche, die eind dit schooljaar op pensioen gaat, afscheid.

Het pastoriehuis is eigenlijk het voormalige kloosterhuis, dat in 1913 naast en samen met de Engelschool werd gebouwd. Hulppriester Maurits Dewulf woonde er na zijn afscheid als pastoor in 1986 tot zijn overlijden in 2000. “Daarna nam de school het pand in erfpacht van de dekenij Torhout”, vertelt directeur Daniël Vandenbussche. “Er was een lerarenlokaal op de benedenverdieping, maar de laatste jaren was het huis vervallen tot een ruïne, onder meer door waterinsijpeling. Werken waren hoogst noodzakelijk.”

Erfgoedpand

“Wij mochten het pand niet slopen omdat het op de inventaris van het onroerend erfgoed staat”, vervolgt Daniël. “We moesten ons schikken naar de bestaande toestand: hout – en geen plastic – voor ramen en deuren en de bestaande goot moest blijven. Ook het mooie daktorentje, waar vroeger een klok in hing, hebben we bewaard. Op aanraden van de architect plaatsten we er wel geen nieuw klokje in. Dat kan voor waterinsijpeling zorgen en gaan luiden als het waait.”

“In het vroegere kloostergebouw troffen we enkele verrassingen aan, zoals op de eerste verdieping muurschilderingen van heiligen onder het pleisterwerk. Ze bleven bewaard, zij het wel achter een voorzetwand. Het pand voldoet nu aan alle vereisten inzake isolatie. In de eerste fase kreeg het huis een nieuw dak en werd volledig wind- en waterdicht. Een deel van de binneninrichting konden we al realiseren, maar de afwerking volgt in een tweede fase, die wel meteen na de eerste kan starten.”

Tweede fase volgt

“Op de benedenverdieping is er nu een multifunctioneel klaslokaal, dat door verschillende klassen zal gebruikt worden bij opgesplitste activiteiten. Op de eerste verdieping komt er een leraarskamer, iets wat de leerkrachten nooit echt hebben gehad. Bovendien is er nu een bureau voor de directeur. Een heel groot cadeau voor mijn opvolger, die nu ook op de Engel een bureau zal hebben.”

“De eerste fase startte in september 2017 en is nu zowat klaar. In een tweede fase komt er op de zolderverdieping nog een multifunctionele ruimte. In de garage en bijgebouwen zullen een kopielokaal en bergruimte worden ondergebracht. Er komt ook nog sanitair en een deels overdekte speelplaats. Bedoeling is immers om ook de tuin van het pastoriehuis later in te richten als groene speelruimte.”

“De werken worden gesubsidieerd door AGION, het agentschap van de Vlaamse overheid voor onderwijsinfrastructuur. Doordat we nog onder de oude regeling vallen, moeten we geen twee jaar wachten om een nieuw project in te dienen, maar mogen we meteen na het voltooien van fase 1 een dossier indienen voor fase 2. Na de aanbesteding zullen de werken normaal volgend jaar kunnen worden uitgevoerd.”

“De eerste fase kostte 183.000 euro zonder btw. AGION subsidieert 70 procent, maar met een maximum van 125.000 euro. De rest hebben we uit onze eigen spaarpot moeten betalen. De kostprijs van de tweede fase zal afhangen van de aanbesteding. Vermoedelijk zal de prijs iets lager zijn dan de eerste fase, maar toch nog veel. Maar ik ben dankbaar dat ik met dit project mag afsluiten als directeur. Er zijn al veel werken gebeurd op de Engel, maar dit is toch wel de kers op de taart. De grote infrastructuurwerken aan de Engelschool zijn hiermee achter de rug. En het is ook een opwaardering voor de straat.”

Groene speelplaats

In de centrumafdeling wordt dan weer de groene speelplaats aan de kant van de Sint-Bertinuslaan geopend. “AGION subsidieert enkel nog gebouwen, geen speelplaatsen of afdaken meer. Maar de aanleg van het groene speelterrein is het geschenk van de Oudervereniging aan de school voor hun 20ste verjaardag. Zo konden we ook dit project financieel dragen.”

Zondag feest

Zondag is het feest in De Schatkist. Om 10 uur wordt het pastoriehuis geopend. Leerlingen van de muziekschool Pop’s’Cool spelen een aperitiefconcert. Om 12.30 uur wordt het speelveld van de centrumafdeling geopend. Vanaf 15 uur begint het muziekfestival Festivalitis 2.0. Er treden leerlingen van alle klassen op en de muzikale leerkrachten verenigen zich in gelegenheidsgroepje The Treasure Hunters. Iedereen is welkom, er zijn eet- en drinkkraampjes en voor de kinderen spelletjes en een springkasteel.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.