Freinetschool ZOOM viert slotdag van creatieve weken rond welbevinden

De leerlingen voorzagen mondmaskers van positieve boodschappen.
De leerlingen voorzagen mondmaskers van positieve boodschappen.
Tom Vanderghinste
Tom Vanderghinste Medewerker KW

Vrijdag was een hoogdag voor de leerlingen van de middelbare freinetschool ZOOM in Kortrijk. De leerlingen hielden er hun slotdag van hun project “Wel in je vel”. De slotdag werd door de leerlingen eigenhandig in elkaar geknutseld met als centrale thema het welbevinden.

“We sluiten de dag af met vuurkorven waarin leerlingen hun slechte gedachten en gevoelens kunnen ingooien bij heerlijke marshmallows en een warme chocomelk”, vertelt coördinator Bert Vansteenkiste.

De dag werd door de leerlingen volledig zelf ingedeeld en dat is ook het kenmerkende aan een freinetschool. “De leerlingen nemen de regie in handen onder het toeziende oog van de leerkrachten. Zowel de workshops als de organisatie wordt gedragen door beide teams en kadert in een langdurig project rond het welbevinden van de kinderen”, verduidelijkt Bert Vansteenkiste.

Diverse doeactiviteiten

De kinderen organiseerden onder meer een quiz, workshops (vriendschapsbandjes maken, mondmaskers voorzien van positieve boodschappen …) en diverse doeactiviteiten. De slotdag wordt eveneens gezien als een afsluiter van het eerste trimester.

Niet alle voorstellen van de kinderen kwamen erdoor. Zo werd de frustratiemuur lichtjes aangepast. “De leerlingen hadden voorgesteld om met eieren frustraties van zich af te gooien maar we hebben het uiteindelijk licht aangepast. We maakten ballonnen met gekleurd water en zo konden de kinderen een frustratie aan een kleur toekennen”, weet Bert Vansteenkiste.

Frustratiemuur

Ook de leerlingen kijken uit naar de activiteiten “Ik kleur nu mondmaskers in maar ben hier maar matig enthousiast over. Ik kijk vooral uit naar de namiddag waar de activiteiten iets actiever zijn”, aldus Matthijs van het eerste middelbaar. “Vooral de frustratiemuur zie ik zitten.”

Deze slotdag is de apotheose van de voorbije weken waarin de leerlingen van het eerste en tweede middelbaar werkten rond mentaal welbevinden en eenzaamheid. Dit was ingegeven door de huidige coronacrisis en campagnes zoals Rode Neuzen Dag en de Warmste Week.

De leerlingen ontwierpen ook zelf kerstkaartjes om naar elkaar te sturen met een warme wens. Ze sturen ook elk een kaartje naar een patiënt van De Korbeel, het psychiatrisch ziekenhuis voor kinderen en jongeren in Kortrijk. Daarmee willen ze mensen die het moeilijk hebben een hart onder de riem steken.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.