https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Flandrien in spe Arthur (3) stelt school de Frères voor… op zijn koersfietsje

Arthur beseft niet dat duizenden mensen zijn filmpje zagen, maar wil vooral dolgraag nog eens het parcours afleggen. © Davy Coghe
Thomas Rosseel
Thomas Rosseel Journalist

Vergeet Tom Boonen en Johan Museeuw. Met Arthur Chielens (3) is er een nieuwe flandrien geboren. De Brugse kleuter legde met zijn koersfietsje de ‘Tour de Frères’ af. Het resultaat is een origineel filmpje om de Brugse school voor te stellen in tijden zonder opendeurdagen. Fiere mama en adjunct-directeur van de school Lieslot Denoyette zag de kunstjes van haar zoon in een mum van tijd viraal gaan. “Arthur vraagt voortdurend wanneer hij nog eens mag”, glimlacht ze.

Veel wielerklassiekers vallen er dit seizoen niet te winnen. Het weerhield Arthur Chielens (3) er niet van om de ‘Tour de Frères 2020’ op zijn prille palmares te laten bijschrijven. Zijn ‘vlucht van de dag’ doorheen de lokalen van het Sint-Franciscus-Xaveriusinstituut – zoals de Frères officieel heet – is er eentje om duimen en vingers bij af te likken. De jonge coureur wisselt verfijnd bochtenwerk in de activerende leerruimte af met en een verschroeiend tempo op de rechte stukken tegel.

Een valpartij in het kloostergedeelte en een foutje van de seingever in het STEM-lokaal remmen de jonge Chielens even af. Een weergaloze demarrage op de ‘kluisjesberg’ en de bevoorrading in de saladebar van het schoolrestaurant brengen de flandrien opnieuw helemaal in de race. Na een knappe finale beklimming buiten categorie, met aankomst op het Guido Gezelleplein, mag de Brugse kleuter zijn handjes in de lucht steken. De overwinning is binnen.

De Frères Bruggehttps://www.facebook.com/DeFreresASO/https://www.facebook.comFacebook1280

Tour de Frères

Covid-19 steekt stokken in de wielen van onze open dag. Daarom leidt deze kleine flandrien jullie rond in onze school met zijn tour de Frères. Je kan immers niet vroeg genoeg beginnen aan je zoektocht naar de middelbare school van je dromen!
Surf naar www.sfxbrugge.be om ons beter te leren kennen.
Delen? Heel graag! Dank je wel!

Geplaatst door De Frères Brugge op Zondag 19 april 2020

video1.0https://www.facebook.com/DeFreresASO/videos/275148976821148/500

Internethit

Het parcours van Arthur werd mooi in beeld gebracht en is voorzien van levensecht commentaar. Twee leerkrachten kropen voor de gelegenheid in de huid van Sporza-commentatoren Michel Wuyts en José De Cauwer. Helikoptergeluiden zorgen voor de kers op de taart. Het sublieme resultaat staat op de website van de school. Zo kunnen geïnteresseerde kinderen en ouders de school virtueel mee bekijken. Een oplossing voor het wegvallen van de geplande opendeurdag op 25 april. Het kunst- en vliegwerk van de kleuter in koerstenue bleef niet onopgemerkt. In enkele dagen tijd werd het filmpje meer dan 14.000 keer bekeken op Facebook. Viraal – op een positieve manier – noemen ze dat dan.

“Een kleuter charmeert veel mama’s, het koerselement charmeert veel papa’s. Een succes voor onze school!”

Als een echte prof staat de jonge flandrien ook eventjes de lokale pers te woord. “Ik rijd heel veel met mijn fiets. Dat is leuk. De helling waar ik heel snel naar beneden ging, was het leukst. Later wil ik een echte wielrenner worden.” Lieslot Denoyette, mama van Arthur, adjunct-directeur van de Frères en bij deze ook even manager-woordvoerder van haar zoon, vertelt verder. “Arthur is echt dol op zijn machtige fiets. Het was een cadeau van zijn twee meters, toen hij werd gedoopt. Arthur rijdt er al mee rond van toen hij anderhalf was. We losten de banden toen zodat hij met zijn voetjes aan de grond kon. (lacht) Als Arthur door de stad rijdt, heeft hij veel bekijks. Na al die kilometers is hij er ondertussen ook heel behendig mee.”

Goed geslapen

Het idee om Arthur in te zetten om de school voor te stellen, kwam tijdens een creatieve brainstorm met enkele leerkrachten van de school. “We moesten een oplossing vinden om onze school toch te kunnen tonen zoals je tijdens een opendeurdag alle lokalen kunt komen bekijken. Een van de leerkrachten had Arthur al zien fietsen, is dol op het fietsje en kwam op dit idee. Zo konden we informatie geven én tonen we ook onze creativiteit en originaliteit als school”, zegt de trotse mama. “We hebben het filmpje kunnen maken in de paasvakantie. Voor Arthur was het een welgekomen afwisseling. Hij is er twee uur mee bezig geweest en vond het geweldig. Hij luisterde ook heel goed naar de instructies van de leerkracht die de beelden nam. Niet evident voor een driejarige. Na de opnames heeft hij heel goed geslapen.” (lacht)

Uitstekende prestaties op de fiets én uitermate fotogeniek: Arthur heeft alles in huis om de nieuwe Tom Boonen te worden.
Uitstekende prestaties op de fiets én uitermate fotogeniek: Arthur heeft alles in huis om de nieuwe Tom Boonen te worden.© Davy Coghe

Dat haar zoon in geen tijd viraal zou gaan, had ook Lieslot zelf niet verwacht. “Arthur beseft dat natuurlijk niet. Hij vraagt vooral voortdurend wanneer hij nog eens de ronde mag rijden. (lacht) Voor ons als school is dit echt een succes. We zijn in ons opzet geslaagd. De reacties spreken voor zich. Mensen krijgen er een warm gevoel bij en ervaren onze creativiteit als school. Een kleuter charmeert veel mama’s, het koerselement charmeert veel papa’s. Als een ouder de keuze maakt voor een school zal dat niet van een leuk filmpje afhangen, maar het kan mensen wel over de streep trekken. Blijkbaar is dat al gebeurd. De online inschrijvingen lopen heel goed, we zijn tevreden.”

De Frères na corona

Ondertussen betekent de coronatijd ook voor de Frères een heuse denkoefening als school. “We hebben met ons hele team en de directie hard gewerkt om een goed programma uit te werken voor onze leerlingen. We houden ook zoveel mogelijk de vinger aan de pols. Er zijn leerlingen die het moeilijk hebben. Sommigen zitten in een moeilijke thuissituatie, anderen hebben niet zomaar een computer voorhanden.”

“Wie dat wenst, kan een computer van de school lenen. We doen er alles aan om de leerlingen ook een zo goed mogelijk gevoel te geven, in de mate van het mogelijke in deze tijden. We zijn ook al beginnen nadenken over hoe we veilig onze school kunnen heropenen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.