Docent Howest wil Tesla verdienen… met jouw computer

© Getty Images
Redactie KW

“Het is een experiment, maar wie weet brengt het in toekomst echt wel iets op”, zegt hij.

Simon Vanherweghe, docent aan Howest, droomt van een Tesla. En daarvoor heeft hij enkel jouw computer nodig. Als je surft naar eenteslavoorsimon.be en de site open laat staan, help je hem bij het sparen van virtuele munten. “Het is een experiment, maar wie weet brengt het in toekomst echt wel iets op”, zegt hij.

Cryptocurrency. Wie het in Keulen hoort donderen bij het lezen van deze term zal vast niet de enige zijn. Toch is handelen in virtuele munten al geruime tijd aan een serieuze opmars bezig. Een cryptomunt is een digitale munteenheid die een alternatief biedt voor onze fysieke euro’s en dollars. De Bitcoin klinkt waarschijnlijk niet onbekend in de oren, maar er zijn nog veel meer munteenheden, zoals Ethereum en Monero. Er komen geen banken aan te pas, je kan zonder tussenkomt van derden vanop je virtuele rekening een betaling doen in cryptomunten aan een andere gebruiker. Alle transacties worden bijgehouden in een soort grootboek van het netwerk. Maar voor er verhandeld kan worden, moeten er eerst munten zijn.

Mijnwerker

Met de website eenteslavoorsimon.be gaat Simon Vanherweghe (33), docent van de opleiding Digital Design and Development (Devine) van Howest, aan de slag als mijnwerker. Hij wil graag voldoende Monero verzamelen om een Tesla te kunnen kopen. Op dit moment heeft hij 416 Monero (30.000 euro als de koers een beetje gelijk blijft) nodig om een model 3 te kunnen aanschaffen. Cryptomunten zitten versleuteld achter codes die door computers worden gekraakt. “Om een Monero te ontsleutelen, moet de computer berekeningen doen. Zie het alsof je een sudoku invult en voor elke volledig ingevulde sudoku één Monero verdient. Je voert verschillende bewerkingen uit maar je hebt ook steeds meer rekenkracht nodig om tot de oplossing te komen”, legt Simon uit.

Docent Howest wil Tesla verdienen... met jouw computer

“Begin deze week kwamen we met de mededocenten van de opleiding op het idee om die rekenkracht te bundelen, bij wijze van crowdfunding, maar vooral als experiment. Door een script te laten draaien, voeren de browsers van de computers die op mijn website komen berekeningen uit. Op die manier helpt iedereen mee door de rekentijd van zijn computer ter beschikking te stellen en kunnen we misschien van vele kleintjes iets groots maken. Of daar dan ooit een Tesla van komt, zullen we nog moeten zien.”

Droomauto

Een aantal docenten van de opleiding is zich aan het verdiepen in het beleggen met virtuele munten en droomt soms luidop van grote winst. “Maar het is natuurlijk nog steeds een belegging. Met geld dat je nodig hebt, moet je het dus niet doen. Dromen van een Tesla is een running gag tussen de docenten, vandaar het idee. De elektrische wagen zit in de lijn van onze opleiding: de auto wordt uitgebracht, maar krijgt nog voortdurend updates, zo gaat dat ook met de ontwikkeling van software en applicaties.”

“Sommige websites stappen af van gewone reclame en wisselen hun inkomsten in door met dit systeem te werken. Het is niet de bedoeling om onze studenten in de wereld van cryptocurrency onder te dompelen, er bestaat daar trouwens al specialisatietraject voor, maar we kunnen het idee wel vervatten in de lessen, hoe je zoiets kan opbouwen of integreren in een website.”

(Jasmien Aernout)

Surf naar eenteslavoorsimon.be en help Simon aan een Tesla.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier