Deze 20 West-Vlaamse scholen zijn (deels) gesloten

Olaf Verhaeghe

In West-Vlaanderen zijn vandaag 20 scholen al dan niet gedeeltelijk gesloten omwille van coronabesmettingen bij leerlingen of leerkrachten. Dat blijkt maandagmiddag uit de cijfers van West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé. Vlaams ministers van Ben Weyts (N-VA) en Benjamin Dalle (CD&V) van Onderwijs en Jeugd geven intussen aan dinsdag een beslissing te willen nemen over het al dan niet stopzetten van indooractiviteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar.

Ook West-Vlaanderen ontsnapt niet aan nieuwe uitbraken van het coronavirus in kleuter-, basis- en middelbare scholen. Uit cijfers van provinciegouverneur Carl Decaluwé blijkt dat op maandag 25 januari maar liefst twintig scholen de schoolpoorten dichthouden.

17 gedeeltelijk, 3 volledig

In 17 scholen gaat het om een gedeeltelijke sluiting, wat betekent dat slechts één of een aantal klassen in quarantaine zit. Dat is het geval in GBS De Linde en De Kreke in Kortemark, GO De Windroos in Zwevegem, Vrije Basisschool Beitem, het VB Sint Jozef in Roeselare, basisschool De Negensprong in Koekelare en de vrije basisschool Langemark.

Ook in de Prizma-campussen Middenschool en Idp in Izegem, VABI in Roeselare, VBS Nieuwenhove in Waregem en de Houthulstse scholen Kouterkindt en Schooltrio zit lang niet iedereen op de schoolbanken. VBS De Ladder in Lo-Reninge, VBS De Loopbrug in Jabbeke en de twee Harelbeekse basisscholen De Wingerd en Heilig Hart moesten eveneens beslissen om leerlingen in quarantaine te plaatsen.

Drie West-Vlaamse scholen zijn zelfs volledig dicht. Dat is het geval voor de stedelijke basisschool De Triangel in Brugge, vbs Westouter in Heuvelland en de vrije basisschool Vladslo bij Diksmuide. Ofwel is er door een gebrek aan leerkrachten te weinig personeel aanwezig, ofwel is het aantal positieve coronatesten bij de kinderen te hoog.

Dinsdag beslissing

Intussen beraadt de Vlaamse regering zich over verdere maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Maandag al was er overleg tussen ministers van Onderwijs en Sport Ben Weyts (N-VA), minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V), samen met de bevoegde ministers van de andere gewesten, over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan twaalf jaar. Tot een concrete beslissing over het al dan niet stopzetten van die activiteiten kwam het niet. De komende uren en ook dinsdag wordt bekeken welke de mogelijkheden zijn qua grootte van groepen en een verder onderscheid tussen binnen- en buitenactiviteiten.

Vorige week woensdagavond, minder dan een week geleden, kondigde gouverneur Decaluwé al een provinciaal verbod af op groepsactiviteiten voor -12-jarigen. Dat werd kort daarna bijgesteld tot een verbod op indooractiviteiten en meteen daarna ‘on hold’ gezet op vraag van minister van Jeugd Benjamin Dalle. De kans lijkt nu dus echter reëel dat de hogere overheden toch tot een gelijkaardig besluit zullen komen.

Voor alle duidelijkheid: een volledige nationale schoolsluiting is op dit moment niet aan de orde. Wel is al beslist om voor het middelbaar onderwijs een ‘afkoelperiode’ vlak voor de krokusvakantie te organiseren. Dat is geen verlengde vakantie, maar wel een week waarin iedereen afstandsonderwijs krijgt. Maandag pleitten onderwijsvakbonden luidkeels om ook in het lager onderwijs zo’n afkoelweek in te voeren.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.