De Kleine Tovenaar verhuist voor jaartje naar Trefpunt en Wallemote: “Onze 300 bananendozen staan klaar om te vullen”

Coördinator Jan Devos bereidt de verhuizing van De Kleine Tovenaar voor.© Frank Meurisse
Coördinator Jan Devos bereidt de verhuizing van De Kleine Tovenaar voor.© Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Het Tinnenpotschooltje, waar freinetschool De Kleine Tovenaar al sinds 2015 haar onderkomen heeft, gaat tegen de vlakte en maakt plaats voor een nieuwbouw. Volgend schooljaar krijgen de kleuters les in Kasteel Wallemote en verhuizen de lagere klassen naar Trefpunt in Emelgem. Komende vrijdag wordt feestelijk afscheid genomen van de ‘oude’ school. Het weekend erop volgt met hulp van de ouders de effectieve verhuizing.

De eerste aanzet tot het ontstaan van De Kleine Tovenaar werd in 2014 gegeven. “We wilden polsen of er in Izegem interesse was voor het freinetonderwijs en een heel druk bijgewoonde infovergadering in ’t JOC bevestigde ons vermoeden”, zegt coördinator Jan Devos, die mee aan de basis lag van de opstart. “Daarna zijn we op zoek gegaan naar een schoolgebouw en hadden we het geluk dat de Stedelijke Leergangen net uit de Tinnenpotschool vertrokken. In september 2015 werd het eerste schooljaar hier gestart. We hadden de intentie om de school te verbouwen, maar plots konden we dingen naar huursubsidies. Toen we die binnenhaalden, besloten we over te gaan tot de volledige sloop van de school. We moeten binnen de contouren van de huidige bebouwing blijven, dus waren we wat beperkt in ruimte. Zowel het team (personeel) als de ouders mochten hun wensen uiten en dat werd door twee ouders, die architect zijn, in een ontwerp gegoten. Uiteindelijk waren er drie ontwerpen, waarvan het laatste het haalde.”

Duplexklassen

De nieuwe school zal de vorm van een vierkantshoeve hebben. “Centraal komt het hoofdgebouw met een polyvalente zaal, refter en ruimte voor de administratie. De klassen komen daarrond in verschillende blokken. Per graadsklas zullen er duplexen zijn die door een veranda verbonden worden. Die veranda kan dan gebruikt worden als polyvalente ruimte.”

Een overzichtsbeeld van de nieuwbouw die in september 2022 in gebruik kan genomen worden.
Een overzichtsbeeld van de nieuwbouw die in september 2022 in gebruik kan genomen worden.

Bedoeling is dat tegen schooljaar 2022-2023 De Kleine Tovenaar weer vanop de Tinnenpot actief is. “Op maandag 5 juli begint in principe al de sloop. Tegen eindejaar 2021 zou de ruwbouw, uitgevoerd door Govaere, afgewerkt moeten zijn. Het gaat om industriebouw, maar we zullen door hout aan te brengen die industriële look wat wegnemen. Vanaf januari 2022 hebben we dan de tijd om alle technieken te installeren en de klassen in te richten.”

(gf)
(gf)

Maar dat is dus (nabije) toekomstmuziek. Eerst moet er nog verhuisd worden en dat zal ook een hele onderneming worden. Op vrijdag 26 juni staat er een verhuisfeest voor de kinderen op het programma. “De kinderen zullen verkleed zijn en meewandelen in een verhuisstoet. Daarna mag iedereen nog zijn of haar naam in de klassen met graffiti aanbrengen en alle kinderen zullen – zoals het met de Berlijnse Muur het geval was – hun eigen herdenkingssteentje mogen kappen. In de namiddag is er nog een groot feest.”

190 leerlingen

Maar dat is allemaal voorspel voor de grote verhuizing. Voor komend schooljaar wist men twee locaties op de kop te tikken om het ‘bouwjaar’ te overbruggen. De kleuters en hun begeleiders krijgen de kelder en de eerste verdieping van Wallemote in bruikleen. “Een prachtige locatie natuurlijk. Gezien wij met de kinderen ook zoveel mogelijk naar buiten trekken, zijn de mogelijkheden daar oneindig. Naar veiligheid toe hebben we met de provincie afgesproken dat het speelplein omheind wordt, het zal uiteraard ook open blijven voor het publiek.”

De provincie zorgde ervoor dat speelplein op Wallemote omheind zal worden

Het Trefpunt in Emelgem, waar Internos vroeger nog huisde, wordt dan de uitvalsbasis van de lagere klassen. “Wij werken haast uitsluitend met graadsklassen. Per geboortejaar laten we 19 kinderen toe, omdat we onze kleinschaligheid willen bewaren. In kleuter komt dat neer op twee graadsklassen van peuter en eerste kleuter en evenveel van tweede en derde kleuter. Ook in het lager trekken wij dit door, behalve voor het vijfde en zesde leerjaar. Die worden wel opgesplitst, maar de begeleider verhuist ook mee van het vijfde naar het zesde. Zo komen we aan 10 klassen van 19 leerlingen.”

Helpende ouders

De leerlingen van De Kleine Tovenaar komen uit Izegem en omliggende gemeentes. “Inschrijven gebeurt bij ons digitaal. We hanteren daarbij enkele criteria. Wie al een broer of zus heeft op school krijgt voorrang. De rest van de vacante plaatsen gaat voor 60 procent naar wie het dichtst bij de school woont, bij de overige 40 procent wordt geloot. Kwestie van iemand die iets verder woont ook de kans te geven.”

De verhuizing wordt een logistiek huzarenstukje. “We moeten eigenlijk naar drie plaatsen – Wallemote, ’t Trefpunt en loods – verhuizen en dat gebeurt gefaseerd. Vanaf woensdagnamiddag 30 juni zullen wij hier alles in dozen steken, daarvoor hebben we al 300 bananendozen op de kop getikt die we straks moeten vullen. Op vrijdag 2 en zaterdag 3 juli komen telkens een 50-tal ouders helpen om alles ook letterlijk te verhuizen. We kunnen gelukkig gebruik maken van een loods om zaken te stockeren die we heel weinig nodig hebben. Er gaat ook een verhuiswagen richting ’t Trefpunt, maar in Wallemote kunnen we nu nog niet terecht met ons materiaal. Gelukkig kunnen we daarvoor een oplegger gebruiken, waarin het materiaal kan blijven zitten tot 14 augustus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier