Anzegemse basisscholen gelukkig met 27.500 euro subsidie voor project ‘100% STEM’

De betrokken directies vereeuwigen met plezier de goede samenwerking met het gemeentebestuur. © GV
Gerda Verbeke

De Anzegemse basisscholen ontvangen 27.500 euro subsidie van de provincie West-Vlaanderen voor hun project ‘100% STEM’. “Wij zijn blij met deze kruisbestuiving”, klinkt het bij de directies van de basisscholen uit Groot-Anzegem.

“De Anzegemse basisscholen willen meer inzetten op STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) en daarvoor slaan ze de handen in elkaar met de omliggende secundaire scholen”, licht schepen van Onderwijs Anja Desmet (Samen Eén) toe. “Door hun expertise zijn de secundaire scholen immers van grote meerwaarde voor de basisscholen. De secundaire scholen die hun medewerking verlenen aan dit netoverschrijdend project ‘100% STEM’ zijn de Sint-Paulusschool, campus Sint-Vincentius Anzegem (zorg, sociaal technisch), de Middenschool/Atheneum Waregem (bouw, metaal, elektriciteit, haarzorg) en het PTI Kortrijk (wetenschap, groen, techniek en design).”

Beroepen verkennen

Dankzij de subsidie van Provincie West-Vlaanderen kunnen de leerkrachten uit deze secundaire scholen voor een bepaald aantal uren aangesteld worden in alle vijfde leerjaren van de basisscholen. De STEM-gerichte lesgevers nemen de leerlingen volledig mee in hun vakgebied en passen de STEM-didactiek toe tijdens de workshops. Na elke activiteit worden beroepen verkend die te maken hebben met de gegeven workshops.

Vruchten afwerpen

“De basisscholen vangen hiermee twee vliegen in één klap”, vervolgt schepen Desmet.

“De leerlingen van het vijfdeleerjaar proeven van heel wat uiteenlopende richtingen van de eerste graad van het secundair onderwijs én de STEM-richtingen raken goed ingebed. Dat kan haar vruchten afwerpen voor de verdere schoolloopbaan en beroepskeuze van de leerlingen. Ook de leerkrachten zelf zien de meerwaarde van dit project doordat ze betrokken worden in het vormgeven van de workshops. Hierdoor kunnen ze inzetten op professionalisering en de duurzaamheid van dit project.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.