Anesthesie bij kinderen verloopt vlotter dankzij nieuwe app

V.l.n.r.: Ortwin Van der Stappen, Arthur Geeraert, Anouk Tondeleir, Carolin Aust, Roxana Moshashai. © (gf)
Sofie Missiaen
Sofie Missiaen Medewerker KW

Voortaan kunnen kinderen in AZ Delta spelenderwijs onder narcose gaan voor een operatie. Studenten van “Digital Art and Entertainment” van de Howest maakten speciaal daarvoor een spel in samenwerking met AZ Delta: ze ontwikkelden een app om angst bij kinderen voor een operatie of een onderzoek onder narcose te verminderen.

Uit onderzoek blijkt dat hoe kleiner de angst is, die kinderen ervaren bij de anesthesie, hoe minder pijn en misselijk ze na de ingreep zijn. Daarom ging anesthesieverpleegkundige Niels Bogaerts onder supervisie van dr. Valérie Bosteels op zoek naar een manier om die angst te reduceren. Samen met vijf studenten van de Howest (Ortwin Van der Stappen, Arthur Geeraert, Anouk Tondeleir, Carolin Aust en Roxana Moshashai) creëerden ze de applicatie “Delta Valley”.

Delta Valley is een spel waarin het kind op pad gaat in de wondere wereld van het eiland Delta Valley. Ze beginnen met het samenstellen van een karakter, zodat ze zich kunnen inleven in hun personage. Daarna gaan ze op stap samen met de delta’s om de boze tovenaar te verdrijven door alle obstakels die hun pad kruisen, weg te blazen. Dit blazen zal later, bij het in slaap brengen van het kind, van pas komen wanneer het slaapgas wordt toegediend.

Het blazen is de sleutel van het spel. Wie blaast, zal meteen daarna opnieuw moeten inademen. Het is die reflex die ervoor zorgt dat kinderen sneller het “slaapgas” opnemen om onder anesthesie te gaan. “De blaastechniek werd al eventjes gebruikt binnen AZ Delta, maar dankzij Delta Valley is er nu ook een interactief spel dat dit blazen stimuleert en kadert in een fantasiewereld”, aldus Niels Bogaerts. “We merken dat kinderen en hun ouders heel enthousiast reageren op de app. Ook de anesthesie verloopt vlotter, waardoor we kunnen zeggen dat de opzet van het spel zeker en vast geslaagd is.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.