Amba Amba in Desselgem zet de deuren open voor blokkende studenten

Redactie KW

Het is januari en dat betekent examens in het hoger onderwijs. De laatste jaren kiezen studenten er meer en meer voor om samen te studeren. En dat kan vanaf nu bij Amba Amba in de Desselgem-Dries. “We willen een plek van groei en verbinding zijn en fungeren als bloklocatie past perfect in die missie”, klinkt het.

In Waregem zijn er tijdens deze blok- en examenperiode verschillende locaties om samen te studeren. Naast de bibliotheek van Waregem, jeugdhuis Jakkedoe in Desselgem en jeugdhuis ‘t Zwemb@ in Beveren-Leie prijkt ook Amba Amba op de lijst. Het levenswerk van Filip Dewaele (48) en Vanessa Demeulemeester (45) is moeilijk in één woord te vatten: ze organiseren (kinder)yogalessen, ze hebben een gevoelenswinkel en webwinkel, maar willen vooral een ontmoetingsplaats zijn.

“De vraag om bloklocatie te zijn, kwam vanuit de jeugddienst”, vertelt het koppel. “Maar eigenlijk hadden we er zelf al over nagedacht om zoiets te doen. Onze polyvalente ruimtes zijn overdag meestal vrij, want we hebben vooral ‘s avonds lessen en sessies, dus waarom zouden we het hier niet openstellen? Dat past ook perfect binnen onze visie”, zegt Filip. “Ik voel mij zelfs al een klein beetje kotmadam, want ik passeer soms eens met wat chocolaatjes of een snoepje voor onze student”, vult Vanessa aan.

Samen pauze

Voorlopig komt er één student langs bij Amba Amba om te studeren, maar voor Filip en Vanessa mogen dat er veel meer zijn. “Iedereen is hier van harte welkom. Mijn droom is eigenlijk om hier een volle ruimte te hebben en dan bijvoorbeeld begeleide pauzes te houden. Samen iets doen, samen iets eten, elkaar steunen”, vertelt Vanessa. “Stel je voor: een oma of opa die langskomt met een kom verse soep voor de studenten. Ik zou dat heel leuk vinden”, zegt ze, terwijl ze benadrukt dat Amba Amba in juni opnieuw een bloklocatie zal zijn.

Het blijkt ook niet bij blokken alleen. Vorige week maandag fungeerde het gerenoveerde pand van Amba Amba, dat sinds september geopend is, als locatie voor de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van Unizo Desselgem. “Zoiets kan ook perfect doorgaan bij Amba Amba. We willen echt een plaats voor ontmoeting, rust en warmte zijn. We hanteren als regel een beetje dat Amba Amba open is tussen 8 en 20 uur, maar voor Unizo hebben we een kleine uitzondering gemaakt. Dat moet eens kunnen”, klinkt het nog.

(PNW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.