Afscheid van vier collega’s in De Kiem in Ruiselede

Redactie KW

Vorig schooljaar ging Katrien Dedecker met pensioen in basisschool De Kiem in Ruiselede. Helaas kon door de coronapandemie geen afscheid worden gevierd. Op 30 juni sloten Conny Hallaert, Carine Vandecasteele en Chantal Bollez zich aan bij de gepensioneerden. Toen werden ze alle vier met een passend afscheidsfeest in de bloemetjes gezet.

In de voormiddag verrasten de kinderen de feestelingen met een leuk dansje. ‘s Namiddags werden de collega’s verwacht in de nieuwe Lekkerbek, waar bij een hapje en een drankje werd nagekaart over de talrijke schoolbelevenissen.

Katrien Dedecker

Katrien studeerde af in 1978. Er was toen weinig werk voor kleuterleidsters en dus werd ze voor twee jaar opvoedster in Ter Dreve, MPI, buitengewoon onderwijs. Daarna kon ze starten, voor een jaar, als kleuterleidster in Kanegem. Daarna volgden interims in Ruiselede, Pittem en Aarsele tot ze in 1983 definitief kon starten in Ruiselede en er juf werd van de 1ste kleuterklas.

De kleine sloebers in toom houden, was een niet te onderschatten opdracht. Vooral knuffelen, troosten, op het gemak stellen, was voor Katrien belangrijk. Ze zag de noodzaak van een rusthoekje of snoezelhoek in de klas. In 2009 werd Katrien zorgjuf in OKAN (onthaalklas voort anderstalige nieuwkomers) en taalbadklas. Kinderen met leerproblemen en anderstalige kregen er extra ondersteuning. Katrien mocht ook mee het eerste en tweede leerjaar ondersteunen, een ander domein dan de kleuterklas. Voor haar inzet, creatief en expressief, werd Katrien bewonderd en gewaardeerd door leerlingen en ouders.

Nu Juf Katrien met pensioen is, weet ze zich te vermaken met het lezen van boeken, met het spelen van saxofoon in de harmonie en een terrasje doen met vrienden. Ze gaat samen met haar man ook graag op reis om andere culturen te ontdekken. Maar het liefst van al brengen ze een bezoekje aan de kinderen en kleinkinderen. “Het deed deugd op het feestje de collega’s nog eens terug te zien”, besluit Katrien.

Conny Hallaert

Juf Conny startte haar job als kleuterleidster in 1982. Ze is een vriendelijke, aangename dame die graag haar taak uitvoerde. Kleuterleidster is een niet te onderschatten job maar sociaal en creatief als ze is, wist ze de kleuters te boeien met haar zeer mooie knutselwerkjes en spelletjes.

Ze was graag gezien door de collega’s, de kinderen en de ouders die soms met tranen in de ogen hun grootste schat dienden achter te laten. Wanneer we juf Conny vragen of ze haar beroep als kleuterleidster zal missen, antwoordt ze: ”De kleuters zal ik niet vergeten, maar wat de job betreft, vind ik dat het na al die jaren genoeg is geweest. Ik ben tevreden om samen met mijn echtgenoot te kunnen kiezen voor een nieuw levenspad. Niets moet meer, alles mag. Samen de groenten en bloementuin onderhouden en een bezoek brengen aan de kinderen bijvoorbeeld!”

Carine Vandecasteele

Alvorens Carine Vandecasteele in 2001 aan de slag ging in de basisschool de Kiem werkte ze in de C&A. Op school zorgde ze, samen met collega’s voor de kinderopvang, voor het opdienen van het middagmaal en het onderhoud van het patrimonium. Carine was graag gezien bij de ouders wiens kinderen ze ’s morgens opving en met wie ze regelmatig een praatje maakte.

Een van de vele mooie momenten die Carine zich herinnert is de dag dat de leerlingen uit jongensschool uit de Poortefrankstraat naar de huidige school in de Pensionaatstraat verhuisden. Met toeters en bellen en met hun leerboeken in de hand marcheerden ze in stoet, aangemoedigd door ouders en grootouders, over de Ruiseleedse markt. Acht jaar lang was Carine voorzitster van het oudercomité en de stimulator in de vereniging. Nu is ze met pensioen. Wie dacht dat ze in het zwarte gat zou vallen, heeft het verkeerd voor. Ze verhuisde ondertussen van Ruiselede naar de kust. Samen met haar vriend gaat ze op reis en zorgt ze voor de kleinkinderen. Is er nog een beetje tijd te over, dan gaat ze breien, maak ze een handwerkje of leest ze een boek. “Ook voor mij was het heel aangenaam het afscheidsfeestje te kunnen meemaken”, lacht Carine.

Chantal Bollez

Chantal Bollez studeerde af in 1980. Meester Fasseur ging toen met pensioen in de Gesubsidieerde Vrije Basisschool in Ruiselede en Chantal mocht hem vervangen in het tweede leerjaar in de Poortefrankstraat. Na een jaar verhuisde ze naar de Pensionaatstraat en is daar de rest van haar loopbaan gebleven. Chantal maakte in die 40 jaar grote evoluties mee: de overstap naar gemengd leerlingenonderwijs en het samensmelten van ‘de jongens- en meisjesschool’ tot de nieuwe school ‘De Kiem’. Het gebruik van de computer deed zijn intrede. “Ongelooflijk hoe alles is geëvolueerd. Nu in coronatijd zelfs naar digitaal lesgeven”, zegt Chantal. De laatste jaren werkte juf Chantal in de zorgklas voor de lagere schoolkinderen. Daar gaf ze de kinderen extra kansen en tijd om leerstof te verwerken.

Op 30 juni trok ze de klasdeur van het zorgklasje in Basisschool De Kiem definitief achter zich dicht, een nieuw leven tegemoet. Het lawaai en het jachtig leven zal ze niet missen, maar wel de vele ex-leerlingen die hun juf nog steeds weten te waarderen. “Waar is de tijd dat we samen op zeeklas gingen in Middelkerke? Het was mooi! Het was goed! Maar nu is het tijd om de fakkel door te geven aan de jongere mensen.”

(Willy Verstraete)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier