https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Oma Yvette (86) volgt het wel en wee van haar kroost in eigen familiekrantje

Yvette Leroy.© (foto sd)
Yvette Leroy.© (foto sd)
Stefaan Dehaerne
Stefaan Dehaerne Medewerker KW Westhoek

Liza Wieme uit Ieper mag dezer dagen haar grootouders niet zien omdat ze geen knuffelcontact zijn. Tijdens een coronawandeling bracht haar vriendin Sara Lannoy haar op het idee om zowaar een echte ‘gazette’ uit te brengen als alternatief. Met ‘Oma’s Kroost’ scoorde ze alvast bij de eerste en voorlopig enige abonnee: oma Yvette Leroy (86). “Lezen over de voetbalcapriolen van mijn achterkleinkinderen geeft me energie.”

Na de coronawandeling ging Liza Wieme onmiddellijk aan de slag met de website die haar vriendin had aanbevolen. “Met www.happiedays.be had ik eigenlijk alle vrijheid via verschillende sjablonen, waar je nog allerlei zaken aan kon toevoegen en wijzigen. Onze oma is heel hip en zit ook in ons WhatsAppgroepje, dat we Oma’s Kroost hebben genoemd. Dat is meteen de titel van ons krantje geworden.”

“We kozen voor de versie van acht pagina’s en gaven elke tak van de familie een pagina om in te vullen. Voor deze eerste editie hebben we nog niet gewerkt met rubriekjes, maar wilden we oma vooral tekst en uitleg geven bij wat we de afgelopen negen maanden beleefd hebben. Van sommige familieleden is het tenslotte al een jaar geleden dat oma hen nog gezien heeft.”

Digitaal familiekrantje

Daarom ging Liza twee weken geleden aan de slag en had ze na heel wat redactiewerk een volwaardig familiekrantje op haar computer.

“Elk familielid zorgde voor een foto van iets waar oma het afgelopen jaar niet bij kon zijn. Een bijpassend tekstje zorgde voor de nodige duiding. Ik heb al die verschillende stijlen een beetje in dezelfde vorm gegoten en voor ik het wist, had ik een volwaardig digitaal familiekrantje in handen. Om zeker te zijn dat het papieren eindresultaat ook diezelfde uitstraling had, heb ik de acht krantenpagina’s voor nog geen tien euro eerst bij mij thuis laten leveren. Het is ongelooflijk, maar het was net een echte krant.”

En het was precies zoals een echte krant, want er stond zelfs een kruiswoordraadsel in. “Voor oma is dat een van de wezenlijke bestanddelen van haar krant. Daarom heeft tante Kries zelf een kruiswoordraadsel gemaakt met allemaal vragen over de familie. Benieuwd of oma alles zal kunnen beantwoorden. Het enige wat me zorgen baart is dat oma deze krant als reclame zal beschouwen en ze het zal sorteren bij het papier en karton voor de stedelijke ophaling.”

Weekendje Ardennen

Het kwam uiteraard niet zover, want Liza’s mama – Marijke Van Zele – mocht de unieke krant als knuffelcontact afleveren. “Ik hoorde dat oma ontzettend verrast was door dit familie-initiatief. Je ziet op de foto dat oma glundert en daar was het ons om te doen.”

We horen hetzelfde enthousiasme als we zondagnamiddag oma Yvette uit de Oude Houtmarktstraat opbellen om te horen welk nieuws er in haar krant stond. “Dit krantje kwam net op het juiste ogenblik. We hadden in november met de familie weer een weekendje in de Ardennen gepland, maar dat is dus om begrijpelijke reden niet gelukt. Mijn dochter Marijke woont met haar man Kurt aan de andere kant van de straat, maar de rest woont iets verder, tot zelfs in Antwerpen en de Kempen. Mijn kleinkinderen Viktor, Liza, Flore, Marijn en Jasper heb ik sinds vorige kerst niet meer in levende lijve gezien. En mijn twee achterkleinkinderen Jack en Mats ook niet. Gelukkig weet ik nu dankzij het krantje wat ze uitgespookt hebben!”

Voetbalcapriolen

En dat ‘uitspoken’ moet voor oma Yvette, trouwe fan van Het Wekelijks Nieuws, ook niet zo spectaculair zijn. “Als ik in Oma’s Kroost lees dat zij het door de tweede lockdown ook lastig hebben, dan krijg ik het moeilijk. Ik heb bovendien nog twee zussen moeten begraven in een week tijd.”

Ik kan je gerust zeggen: dit gazetje herlees ik elke dag

“In oktober ben ik gelukkig nog met mijn dochters Marijke en Kries gaan eten in een lekker restaurant in de buurt, maar ik zou het allemaal meteen inruilen voor een volwaardig familieweekend in de Ardennen zoals in november 2019. Ook al was het in de Vlaamse Ardennen, dan nog was ik meer dan tevreden geweest.”

Gelukkig zie ik nu via deze unieke familiekrant wat er het afgelopen jaar allemaal gebeurd is in de familie. Ik zag dat Viktor een huis heeft gekocht met zijn vriendin en nu de badkamer aan het uitbreken is. De voetbalcapriolen van achterkleinkinderen Jack en Mats geven me ook de nodige energie om het vol te houden.”

“Ik kan je gerust zeggen: dit gazetje herlees ik elke dag. Alleen het kruiswoordraadsel moet ik nog oplossen, maar de antwoorden zitten al klaar. Dat ze al maar een tweede editie prepareren: ik ben er klaar voor. Dit krantje is iets om te koesteren, ik kijk al uit naar de volgende edities.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.