Oekraïense beer Sandra uit De Zonnegloed ondergaat tandoperatie: “Sandra helpen weer pijnvrij leven te leiden”

De tandoperatie voor beer Sandra werd uitgesteld door de geboorte van de welpen en kon nu eindelijk plaatsvinden. © gf
Laurie Bailliu
Laurie Bailliu Medewerker KW

Beer Sandra, afkomstig uit de Oekraïense dierentuin Mena Zoo, beviel vorig jaar onverwacht van twee welpjes Nanuq en Malenky. Sandra moest dringend een tandoperatie ondergaan waarvoor een crowdfunding werd opgestart, maar door de bevalling werd deze uitgesteld. Ondertussen is de operatie achter de rug en stelt beer Sandra het goed. “De vier hoektanden waren afgebroken, dat is waarschijnlijk gebeurd tijdens het bijten op tralies in haar thuisland Oekraïne.”

Sanctuary De Zonnegloed in Oostvleteren biedt een levenslange toevlucht voor verlaten, misbruikte en verwaarloosde in- en uitheemse wilde dieren, die niet terug naar de natuur kunnen. In De Zonnegloed verblijven meer dan 135 soorten dieren, in totaal zo’n 400 geredde dieren. De beren Tishka en Sandra moesten vluchten uit Oekraïne en zijn afkomstig uit een zwaar getroffen Oekraïense dierentuin Mena Zoo in de stad Tsjernihiv, nabij Kiev, gelegen in een oorlogsgebied. Op 17 oktober 2022 arriveerden ze in dierenopvangcentrum De Zonnegloed waar ze permanent onderdak krijgen.

Beer Sandra had het in tegenstelling tot Tisha moeilijker na haar aankomst. Na onderzoek van Sandra haar mondholte door de dierenartsen, bleek dat haar vier hoektanden afgebroken waren. Een behandeling van het tandwortelkanaal was dringend nodig. De tandingreep zou zo’n 3.500 euro koste en daarvoor werd een crowdfunding opgericht. In amper één dag tijd werd het bedrag ingezameld.

Tandoperatie

De nodige tandoperatie kon uiteindelijk niet doorgaan aangezien Sandra op 18 januari 2023 onverwacht beviel van welpjes. De operatie werd uitgesteld en kon nu eindelijk plaatsvinden. Zowel mama Sandra als haar welpjes moesten comfortabel genoeg zijn om even zonder elkaar te kunnen. “Deze week was speciaal voor onze geliefde bruine beer Sandra, die haar langverwachte tandwortelbehandeling ondergaat. In samenwerking met onze bedrijfsdierenarts Annemarie Warendorff, wildlife tandarts Yves Debosschere en anesthesist Aleks Semjonov, wordt er zorgvuldig gewerkt om Sandra te helpen”, vertelt Karel Ackaert, zaakvoerder De Zonnegloed.

(Lees verder onder de foto’s.)

De tandoperatie voor beer Sandra werd uitgesteld door de geboorte van de welpen en kon nu eindelijk plaatsvinden.
De tandoperatie voor beer Sandra werd uitgesteld door de geboorte van de welpen en kon nu eindelijk plaatsvinden. © gf
De tandoperatie voor beer Sandra werd uitgesteld door de geboorte van de welpen en kon nu eindelijk plaatsvinden.
De tandoperatie voor beer Sandra werd uitgesteld door de geboorte van de welpen en kon nu eindelijk plaatsvinden. © gf

“De operatie ging van start om 9 uur en duurde 3,5 uur. Onze vrees werd bevestigd tijdens de eerste controle. De vier hoektanden waren afgebroken, dat is waarschijnlijk gebeurd tijdens het bijten op tralies in haar thuisland Oekraïne. Hadden we hier niets aan gedaan, zou dit met de tijd haar leven in gevaar kunnen brengen. De vier hoektanden werden grondig gereinigd en weer gevuld. Gelukkig dat ze naar De Zonnegloed is gekomen, zodat ze deze behandeling kon krijgen”, vertelt Karel.

Tieners

“We ontdekten haar tandprobleem vorig jaar al, maar haar behandeling moest worden uitgesteld toen bleek dat ze zwanger was. Nu haar welpjes Nanuq en Malenky een jaar oud zijn, was het eindelijk tijd om Sandra de zorg te geven die ze nodig heeft. Momenteel krijgt ze pijnstillers voor de revalidatieperiode, maar alles zal snel achter de rug liggen en heeft ze weer een stralend sterk gebit. Sandra werd de dag zelf, na het uitwerken van de verdoving, verenigd met haar welpjes waar ze dadelijk terug haar zorgende taak op zich nam. Geen vuiltje aan de lucht. Haar kleintjes hebben zich super flink gehouden.

“Tijdens een gezondheidscontrole konden we ook het geslacht van de welpen met zekerheid bepalen: Nanuq is een mannetje en Malenky een meisje”

Ze zijn nog klein, maar ondertussen toch wel flinke tieners aan het worden. Na een uur of drie begonnen ze wel wat onrustiger te worden en gaven ze toch wel even aan met een lichte roep dat ze mama wel misten. Maar ook dit ging snel voorbij. Haar welpen Nanuq en Malenky ondergingen tegelijkertijd een gezondheidscontrole, waarbij ze beide werden verdoofd om een microchip te plaatsen. Tijdens de verdoving konden we ook hun geslachten met zekerheid bepalen. Zoals vermoed is Nanuq een mannetje en Malenky een meisje. Het mannetje, Nanuq, werd ook gecastreerd”, vertelt Karel.

(Lees verder onder de foto.’s)

Mama Sandra met haar welpen Nanuq en Malenky.
Mama Sandra met haar welpen Nanuq en Malenky. © De Zonnegloed
De berenwelpen Malenky en Nanuq.
De berenwelpen Malenky en Nanuq. © De Zonnegloed

Revalidatie

“We hebben lang op de operatie moeten wachten. Eerst kon de operatie natuurlijk niet doorgaan, omdat Sandra zwanger bleek te zijn. En als een beer zoogt kan je het dier niet 5 uur onder verdoving houden met het risico dat ze de welpjes zou verwerpen. Dan hadden we de winter waar de beren in winterrust gaan. Dat is het zeker ook niet aangeraden om de dieren te storen in die winterrust. Nu was het eerste meest gunstige moment om het uit te voeren en dat hebben we dan ook dadelijk aangegrepen”, legt Karel uit.

“Alles is ongelooflijk vlot verlopen. Het was echt bemoedigend om te zien hoe deze specialisten op elkaar zijn ingewerkt. De verdoving ging super vlot en na tien minuten kon Sandra al verplaatst worden naar de operatietafel, daar kreeg ze alle meettoestellen om haar hartslag en ademhaling te kunnen volgen en daarna ging de tandarts dadelijk aan de slag. Het wortelkanaal van alle vier haar hoektanden werd uitgeboord en opgevuld met een tijdelijke pasta. Na drie maanden zal dit vervangen worden door een permanente pasta, wanneer het zeker is dat al het geïnfecteerde materiaal is gedraineerd.”

“We willen graag onze donateurs hard bedanken, die ons de mogelijkheid hebben gegeven om deze zware en complexe ingreep te helpen dragen. Zonder jullie steun zou dit niet mogelijk zijn geweest. We zijn blij dat we Sandra kunnen helpen haar gezondheid weer te krijgen en een pijnvrij leven te leiden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier