OCMW-begrafenissen buiten Oostende: “We zijn extra waakzaam”

Een begrafenis op kosten van het OCMW. © EFO
Edwin Fontaine
Edwin Fontaine Medewerker KW

Het stadsbestuur zal in de toekomst ‘extra waakzaam’ zijn bij OCMW-begrafenissen. Dat zegt schepen voor Welzijn Natacha Waldmann. Twintig procent van de OCMW-uitvaarten vond niet plaats in de badstad. “Maar dat de plechtigheden nog buiten Oostende zullen plaatsvinden, valt niet uit te sluiten”, luidt het.

Sinds de start van het contract met een begrafenisondernemer voor het ophalen van overledenen na oproep door de politie en voor begrafenissen van mensen die niet vermogend waren, is er al 132 keer een beroep gedaan op de uitvaartondernemer uit een buurgemeente. Zo blijkt uit cijfers die De Zeewacht opvroeg. Tussen mei 2022 en december 2023 resulteerde dat in 62 begrafenissen die via het gewone circuit gebeurden en waarbij er voldoende middelen waren om de begrafenis te betalen (uit nalatenschap). In 60 gevallen ging het om minvermogenden en nam het OCMW de kosten op zich.

“Al die overledenen van wie de begrafenis ten koste van het OCMW viel, kennen een laatste rustplaats in Oostende”, zegt schepen voor Welzijn Natacha Waldmann formeel. “We gaan op een menswaardige en zorgzame manier met die uitvaarten om. In het verleden was dat anders en werd er veel minder aandacht besteed aan de wens van de naasten. Dat proberen we in dialoog met de naasten aan te pakken.”

1 op 5 buiten Oostende

De stad deed onderzoek naar de OCMW-begrafenissen en daaruit blijkt dat in twaalf van de 60 gevallen de plechtigheid niet plaatsvond in Oostende, maar in Nieuwpoort (6) en Middelkerke (6). Er komt geen vaste regel dat de uitvaarten in Oostende zullen plaatsvinden.

“Dat zal van onze kant uit altijd in overleg met de naasten zijn. Vroeger besliste het OCMW dat zelf. Maar de twaalf uitvaarten buiten Oostende gebeurden altijd in samenspraak met de nabestaanden”, herhaalt Waldmann.

Er zijn wel lessen getrokken. “Voor de toekomst zullen we waakzaam zijn. Voor de uitvaarten waarvan we kosten ten laste nemen, zullen we een verhoogde waakzaamheid aan de dag leggen, met alle vertrouwen in onze diensten maar ook in de begrafenisondernemer die nauwgezet zijn opdracht uitvoert. Bij uitvaarten ten laste van het OCMW zullen we nog eens checken bij de nabestaanden. We willen zeker weten of het netwerk voldoende bevraagd werd. We hopen dat dergelijke situaties niet meer zullen voorkomen, maar kunnen het niet uitsluiten, omwille van sommige familiale situaties.”

Vanessa Vens (Vooruit), die de zaak twee weken geleden aankaartte op de gemeenteraad, wil dat de stad verder gaat: “Er is wat OCMW-uitvaarten betreft geen verschil met vroeger. Het blijft de laatste plicht van Oostende om inwoners een uitvaartplechtigheid te bezorgen in Oostende, zoals ook zo vermeld in de aanbesteding.” (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier