‘Nonkel’ Wim Willaert reconstrueert Arno’s garnaalkroket: “Een culinaire hommage”

Chef-kok Jeremy Levecke en acteur Wim Willaert samen aan het werk. © Nick Decombel
Redactie KW

Oostende staat bekend als de hoofdstad van de garnaalkroket en als de stad van zanger Arno. Op basis van een origineel recept van ‘Le plus beau’ smelt acteur Wim Willaert nu die twee samen. Samen met chef-kok Jeremy Levecke reconstrueerde hij het recept van Arno, dat eind jaren 80 te zien was in het televisieprogramma ‘Krokant’. Het resultaat is een eerbetoon, waar culinair genot samensmelt met de muzikale erfenis van Arno.

Eind jaren 80 werd Arno uitgenodigd om zijn recept van garnaalkroketten met de wereld te delen. Hij toont hoe je eerst de roux laat ‘zingen’ en vervolgens de kroketten met één hand vorm geeft. Het filmpje uit ‘Krokant’ werd een pareltje in de archieven van VRT, waar Arno op geheel eigen wijze een masterclass geeft in de keuken.

Wim Willaert, bekend acteur op het scherm – hij schittert momenteel opnieuw in Nonkels – en in theaters, heeft zijn passie voor culinaire avonturen nooit onder stoelen of banken gestoken. Verrast door de ontdekking van deze video, ging acteur Wim Willaert aan de slag met het recept.

Proeven is uiteraard zeer belangrijk.
Proeven is uiteraard zeer belangrijk. © Nick Decombel

“Als liefhebber van Arno’s muziek en als hobbykok, voelde ik een drang om dit recept te onderzoeken. Het was een plezier en ik ben trots te kunnen zeggen dat Jeremy en ik erin geslaagd zijn om de essentie van Arno’s smaken te vangen”, zegt Wim Willaert.

Recept

Het recept start natuurlijk met Oostendse garnalen, een fantastisch product om mee aan de slag te gaan. Samen met chef Jeremy Levecke ontcijfert Wim alle details en koken ze simultaan mee. Het eindproduct wordt in ieder geval gesmaakt. Het volledige filmpje is terug te vinden op visitoostende.be/arno .

“Wat weinig mensen weten, is dat Arno aanvankelijk koos voor het beroep van kok vooraleer hij muzikant werd. Hij kookte zelfs voor muzieklegende Marvin Gaye, toen die nog in Oostende woonde”, zegt burgemeester Bart Tommelein.

Arno, The Show of Life

Voor de fans is er ook nog tot 21 mei de expo Arno, The Show of Life. In de Venetiaanse Gaanderijen in Oostende ontdek je het ultieme eerbetoon aan Arno. Danny Willems, fotograaf en boezemvriend, toont er zijn leven in het kielzog van ‘Le plus beau’. Nooit eerder volgde een fotograaf een rockheld vijftig jaar lang: van de dag dat ze nog jongens waren, tot de dag dat ze grijs waren. The Show of Life is meer dan een bijzondere tentoonstelling, het is een ode aan de vriendschap tussen twee mensen.

De expo wordt met een knal afgesloten op dinsdag 21 mei, de dag dat Arno 75 zou zijn geworden. Het doek valt met een feest vol muziek en joie de vivre en is open voor iedereen die dit unieke moment wil vieren.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier