Nog steeds geen riolering op de Kouterweg in Zulte: “Constant septische put legen”

De buurtbewoners van de Kouterweg zijn niet blij met de oplossing van de gemeente.© JF
De buurtbewoners van de Kouterweg zijn niet blij met de oplossing van de gemeente.© JF
Redactie KW

Door vertraging van de rioleringswerken bij de Kouterweg in Zulte moeten kersverse bewoners elke twee weken hun septische put laten legen. De kost voor het leegtrekken van de putten kan oplopen tot 10.000 euro per jaar. “Wij hadden nochtans betaald voor riolering in onze huizen”, klinkt het bij de buurtbewoners.

De verkaveling van de Kouterweg zorgde bij de goedkeuring in 2019 al voor controverse. Het gaat immers om woonuitbreidingsgebied dat niet zomaar bebouwd mag worden en de buurtbewoners hekelden de aantasting van het open en groene karakter van hun straat. Op de afgelopen gemeenteraad stelde CD&V de initiële vergunning opnieuw in vraag.

Brute pech dat er geen gracht in de buurt is waarin we afvalwater kunnen lozen – Schepen van Openbare Werken Delaere

“De aanleg van riolering in de nieuwe verkaveling was inderdaad een vereiste in de vergunning,” reageerde schepen van Openbare Werken Sophie Delaere (Open Zulte). “Maar dit geldt enkel voor het stukje Kouterweg waar de nieuwe huizen komen. We hebben de aanleg voor riolering al sinds 2008 op de planning staan maar het is er nooit van gekomen. Deze nieuwe verkaveling was dan ook de uitgelezen kans om in één keer heel de straat aan te pakken.”

Kosten berekend

“Bovendien hebben we in het verleden al problemen gehad waarbij we rioleringen van nieuwe verkavelingen opnieuw moesten uitbreken omdat ze niet pasten op een latere uitbreiding. Daarom hebben we door een studiebureau de kost laten berekenen van het stukje riolering bij de verkaveling. Dit bedrag heeft de aannemer vervolgens aan de gemeente overgemaakt in ruil voor een vrijstelling van de verplichting om zelf die riolering te moeten plaatsen. Zo staat de aannemer alsnog in voor de kost van het door hem verplicht aan te leggen stuk riolering.”

Ruimdienst

Het was de bedoeling om de werken aan de huizen en de riolering tegelijk te laten verlopen maar nu zijn de eerste huizen al bewoond en zal het nog een jaar duren voor de riolering klaar is. “De gemeente neemt hierin zijn verantwoordelijkheid en bekostigt het regelmatig leegtrekken van de septische putten”, zegt Delaere. “Het is brute pech dat er geen gracht in de buurt is waarin we afvalwater kunnen lozen. Als we moeten blijven werken met een ruimdienst dan kan de kost oplopen tot 10.000 euro.”

De buurtbewoners zijn uiteraard niet erg opgezet met deze oplossing. “Wij hadden bij de aankoop van onze huizen nochtans mee betaald voor de aanleg van de riolering. Dit laat nu nog een jaar op zich wachten. Het meest vervelende is dat we nu constant onze septische put moeten openen om te controleren. De gemeente dacht eerst dat maandelijks legen voldoende zou zijn maar dit is eerder elke twee weken tot 10 dagen” verklaart één van de nieuwe buurtbewoners.

“Door de vertraging konden we op het laatste moment nog intekenen op een Vlaamse subsidie van 440.000 euro. Dit zal een groot deel van de algemene kost dekken en compenseert ruimschoots de tijdelijke kost voor de ruimdienst. Een geluk bij een ongeluk”, besluit schepen Delaere. (Jonathan Folens)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier