Niko De Smet start project om jonge honden te leren wennen aan prikkels

Niko De Smet in zijn puppyspeeltuin met twee bordercolliepups. © foto KV
Kjenta Vangampelaere
Kjenta Vangampelaere Medewerker KW

Waar leer je een piepjonge hond wennen aan al die verwarrende prikkels die op hem of haar afkomen? In mijn puppyspeeltuin, stelt hondenvriend en -kenner Niko De Smet uit Ruiselede voor. Vergezocht? “We leren bijvoorbeeld wagenziekte te vermijden.”

In een loods op het industrieterrein in Ruiselede maakt een nestje enthousiaste bordercollies zich op om de speeltuin te overvallen. Fokker Nico De Clercq, voorzitter van een hondenschool in Nazareth, en zijn vrouw Mia kijken geamuseerd en geïnteresseerd toe. “De hondjes zijn zeven weken oud en leren hier omgaan met alle soorten prikkels”, vertelt de fokker. “De pups spelen met elkaar, krijgen een nieuwe ervaring en dat helpt bij het socialer worden. Ideaal om later naar hun baasjes te gaan.”

Wie ook blij toekijkt, is Evelyne Dejaeghere uit Knokke-Zoute. Ze is het toekomstige baasje van een van de pups. “Ik vind het fantastisch om zien hoe de puppy’s zich hier uitleven. We leren niet alleen onze eigen puppy kennen, maar ook de andere kopers en hun hondjes.”

Evelyne heeft al twee bordercollies. “Ik heb onlangs afscheid moeten nemen van mijn papa. Dat was een zware periode. Een vriendin van me zei dat een hondje kan helpen tijdens het rouwproces. Ik heb het alvast de naam Umi gegeven, wat ‘leven’ betekent.”

As om de hals

De puppyspeeltuin 4ADOGZ Academy is een initiatief van Niko De Smet (44). In een vorig leven was hij drukker, maar nu is hij al vijftien jaar beroepshalve actief in de hondenwereld. “Ik ben leverancier van hondentoestellen op wedstrijden. Daarnaast lever ik ook hondenvoeding.” De hondensport is hem lang niet vreemd: “Ik heb met mijn hond Laika jarenlang wedstrijden gespeeld. Nu sta ik op de lijst voor een nieuwe herdershond, een Belgische groenendaeler. Daarmee zal ik opnieuw wedstrijden doen.”

“Ik ben gepassioneerd door de hele dierenwereld, maar honden, die heb ik altijd gehad. Mijn papa was dierenarts, dus die passie voor dieren deel ik met hem.” Die passie gaat ver: “Ik draag een halsketting in de vorm van een hondenpootje, met daarin de as van mijn hond Kiona, die vorig jaar is overleden.”

Wagenziekte

“Alle rassen, zowel klein als groot, zijn hier welkom, tot de leeftijd van zes maanden”, licht Niko toe. “Vanaf zes weken kunnen pups hier langskomen om gewoon te geraken aan allerlei prikkels. Er staat bijvoorbeeld een liggende schommel, waardoor de hondjes de beweging van een wagen gewoon worden. Zo kunnen we wagenziekte leren vermijden.”

“Koop geen hond in een winkel. Vaak is die te vroeg bij de moeder weggehaald”

Hoewel Niko het fantastisch vindt om elke dag met zijn lievelingsdieren bezig te zijn, kan de job ook best vermoeiend zijn. “Je moet de pups constant nauwlettend in de gaten houden. Als er eentje een ongelukje heeft, moet dat onmiddellijk opgekuist worden. En na elke speeltijd worden de toestellen ontsmet, om eventuele ziektes niet te verspreiden.”

Een puppy op een schommel.
Een puppy op een schommel. © foto KV

Ook de vrouw van Niko stapte deels mee in het project: “Het is fantastisch om zien hoe de honden in slechts één sessie al evolueren.”

Workshops

Niko geeft ook gehoorzaamheidstrainingen aan oudere honden. En in het najaar wil hij de bovenste verdieping van de loods gaan gebruiken om er voordrachten en workshops te geven. “In die workshops leren we bijvoorbeeld de hondentaal, zodat baasjes begrijpen wat hun hond bedoelt.”

Voor mensen die een hond willen kopen, heeft Niko één groot advies: “Ga naar een particuliere fokker. Koop geen hond in de winkel. Vaak zijn die te vroeg weggehaald bij de moeder, en dat kan complicaties opleveren. Sommige ziektes zal je ook pas in een latere levensfase ontdekken.”

Denk alsjeblieft na

Tijdens de coronacrisis hebben nogal wat mensen een hondje in huis gehaald – zonder veel nadenken. Die dieren worden nu vaak in het asiel gedropt, en daar is Niko het hart van in. “Denk alsjeblieft goed na voor je een hond koopt”, zegt hij nadrukkelijk. “Dat mag geen impulsieve beslissing zijn. Iemand met een drukke job haalt beter geen hond in huis. Honden zijn niet gemaakt om een hele dag alleen te zitten. Daarnaast moet er ook echt een klik zijn, tussen jou en je hond. Als je je hond de nodige aandacht geeft, is hij of zij een vriend voor het leven.”

Een sessie in de speeltuin kost 30 euro voor 45 minuten, ongeacht het aantal honden. De loods van Niko De Smet is te vinden in de Industriestraat 18 H. Meer informatie op www.facebook.com/4ADOGZ-291282767747.332.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.