Nieuwpoort verplicht mondmaskers op alle publiek toegankelijke plaatsen

Ook in de zomer werd een algemene mondmaskerplicht ingevoerd. © belga
Patrick Staudt

Voortaan moet iedereen boven de 12 jaar in Nieuwpoort opnieuw een mondmasker dragen op alle publiek toegankelijke plaatsen. Dat heeft burgemeester Geert Vanden Broucke beslist om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Ook wie fietst in de winkelstraten of op de Zeedijk moet een mondmasker dragen.

“Het virus is niet verdwenen. Integendeel, het blijft slachtoffers maken. Dat willen we in Nieuwpoort koste wat het kost vermijden. Ieders gezondheid heeft nu voorrang. De extra maatregelen zijn broodnodig als we de verspreiding van het virus willen tegengaan. Het is menens nu. Ik reken op iedereen om alle maatregelen strikt op te volgen. Pas dan kunnen we samen het virus een halt toeroepen”, benadrukt Geert Vanden Broucke.

Net als in de zomer zijn er enkele uitzonderingen op deze algemene mondmaskerplicht: tijdens verplaatsingen met de auto of andere gemotoriseerde voertuigen; tijdens het fietsen (maar wel op de Zeedijk en de winkelstraten Albert I laan en Marktstraat); op het strand; in de natuurgebieden; tijdens intensieve sportactiviteit (wel bij wandelen); tijdens werkzaamheden die een zware fysieke inspanning vergen; tijdens eten en drinken; wie over een medisch attest beschikt dat stelt dat een mondmasker dragen niet kan.

Verstrengd circulatieplan

Naar aanleiding van de verstrengde maatregelen treedt het circulatieplan ook opnieuw in werking. Er wordt gerekend op de verantwoordelijkheidszin van alle weggebruikers om voldoende afstand te houden en de regels te volgen. “Deze aanpassingen zijn noodzakelijk om alles en iedereen in goede banen te leiden”, aldus de burgemeester.

In het winkelstraatgedeelte en op de Zeedijk moeten voetgangers, ook wanneer ze op de rijweg wandelen, de aangeduide wandelrichting aanhouden. Op de wandelpromenade maken wandelaars gebruik van het houten gedeelte en houden rechts aan. Fietsers rijden rechts op de rode klinkersteentjes.

Op drukke punten worden stewards ingezet. Zij zien toe op de correcte toepassing van het circulatieplan en de mondmaskerplicht.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.