Nieuwe zomerreeks Toerist in eigen stad (1/8): Boekhandel Novelle:”Helpen bij keuzestress”

Liesbeth Van Herzeele: "Niemand is verplicht om hier een boek te kopen, wie gezellig een terrasje wil doen en een babbeltje slaan, is ook van harte welkom." © AN
Annelies Nollet
Annelies Nollet medewerker KW Kortrijk-Menen

Deze zomer blijven we meer dan ooit veilig thuis. Natuurlijk is het dan fijn om iets te eten op de Grote Markt en te genieten van het zonnetje aan de verlaagde Leieboorden. Maar Kortrijk heeft heel wat meer te bieden dan de Broeltorens en het Begijnhof. De Krant van West-Vlaanderen verlaat de gebaande paden en neemt je de hele zomer lang mee naar de mooiste verborgen plekjes en de meest onverwachte activiteiten in Kortrijk. In ons eerste deel trekken we naar Boekhandel Novelle.

Waar? Helemaal in de hoek van het prachtig vernieuwde Overbekeplein in het centrum van de stad.

Voor wie? Boekenwurmen die een fijn plekje zoeken om te lezen met een lekkere kop koffie (en al hun vrienden die hen een leuk cadeau willen bezorgen).

De traditionele kleine zelfstandige boekhandels worstelen al jaren om het hoofd boven water te houden – in Kortrijk hebben we er welgeteld twee -, maar dat hield Liesbeth Van Herzeele (31) niet tegen om er in maart 2019 toch een te openen. “Ik speelde al veel langer met het idee. Maar vorig jaar werd ik 30 en dacht ik: het is nu of nooit”, legt ze uit.

Terras en leeshoekjes

Liesbeth koos heel bewust voor het Overbekeplein. Jammer genoeg is het plein sinds het recent vernieuwd werd zelfs bij Kortrijkzanen nog niet echt bekend. Nochtans is het de perfecte plaats om even te ontsnappen aan de drukte van de Lange Steenstraat. Kinderen kunnen en mogen er aangenaam spelen en het pas aangelegde groen zorgt voor een knusse sfeer.

Hier geen Jeroen Meus of Pascale Naessens, maar een speciale uitgave van een Perzisch kookboek wel

Wie op zoek gaat naar Boekhandel Novelle moet wel even uit zijn doppen kijken. Het winkeltje ligt niet bepaald in het zicht, helemaal in een hoekje op het plein. Maar eens je er geraakt bent, heeft de locatie alleen maar voordelen. Er is genoeg plaats voor een gezellig terras dat in de namiddag steeds in de schaduw ligt. Ideaal voor wie hoopt te ontsnappen aan de aangekondigde hittegolven deze zomer. Wie er zich neervlijt kan een lekkere koffie of thee krijgen. Op zaterdag is er taart. Ook binnenzitten kan. Op de eerste verdieping zijn er zelfs enkele erg knusse leeshoekjes ingericht. “Niemand is verplicht om hier een boek te kopen, wie gezellig een terrasje wil doen en een babbeltje slaan, is ook van harte welkom”, geeft Liesbeth mee.

Eigenzinnige selectie

Ze had altijd al iets met boeken en biedt dan ook een eigenzinnige selectie aan. “De kookboeken van Jeroen Meus en Pascale Naessens zal je hier niet vinden”, vertelt ze. “Een speciale uitgave van een Perzisch kookboek wel. Mijn aanbod bevat op dit moment ongeveer 2.000 boeken en dat blijft groeien. De onderwerpen zijn erg breed. Dat gaat van filosofie tot kookboeken, maar ik heb evengoed een boeiende handleiding over het trainen van je puppy en een mooie selectie kinderboeken. Een boek dat ik niet heb, kan ik uiteraard laten leveren op aanvraag.”

Liesbeth hoopt zich vooral te onderscheiden van de grote ketens met haar eigen kennis. “In december bijvoorbeeld krijg ik hier veel mensen over de vloer met keuzestress. Ze weten dat iemand graag leest en stappen hier binnen, maar dan zitten ze vast. Omdat ik heel bekend ben met de boeken in mijn collectie kan ik hen haast altijd helpen. Daar maak ik het verschil. En met een goede tas koffie natuurlijk.” (lacht)

Boekhandel Novelle is van dinsdag tot vrijdag open van 14 tot 18 uur. Op zaterdag is dat van 11 tot 18 uur. Tip van een vaste klant: Liesbeth beschikt over een goede wifiverbinding en een tafel op de eerste verdieping waar het aangenaam zitten is met de laptop. Als je thuiswerken of studeren kotsbeu bent, is dit het ideale alternatief!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.