Nieuwe brug over de Heulebeek met groenzone feestelijk geopend: “Natuur, ontspanning en spelen komen hier samen”

Vele omwonenden gingen in op de uitnodiging van het stadsbestuur voor de opening van de nieuw ingerichte groenzone en de nieuwe brug. © Kurt De Schuytener
Redactie KW

‘Opening Heulebeek’ stond er op de uitnodiging die de Heulenaars kregen voor een feestelijke receptie in de groenzone in de Tinekeswijk achter de huizen van de Emiel Hullebroecklaan. “Feest vieren voor de opening van een beek, in een feestgemeente als Heule kan dat”, zei burgemeester Ruth Vandenberghe. Een paar jaar later dan verhoopt heeft het stadsbestuur op donderdagavond 13 juli eindelijk een speel-, natuur- en wandelzone met een brug over de Heulebeek officieel kunnen openen. Heel wat bewoners wilden erbij zijn.

Al in 2018 werden de plannen voorgesteld, maar het heeft nog heel wat voeten in de aarde gehad om ze te kunnen uitvoeren. Pas in augustus 2021 kon minister Zuhal Demir groen licht geven voor de herinrichting van dit stuk Heulebeekvallei na bezwaren van enkele omwonenden.

Er zijn 5.500 bomen en struiken aangeplant en aan de monding van de bypass in de Heulebeek zijn poelen uitgegraven om het water meer ruimte te geven. Voor de kinderen is een nieuwe avontuurlijke speelzone aangelegd met twee heuvels met daarop een glijbaan en boomstammen waarop ze kunnen klauteren.

Uitkijkplatform

Er is een gloednieuwe brug over de Heulebeek geplaatst met daarop een langgerekte bank waarop men kan genieten van het uitzicht. Het is voorlopig niet de bedoeling om over de brug verder te wandelen maar wie zijn weg zoekt, kan zo nu wel langs de bypass de Warande (niet het bekende speeldomein maar de straat, red) te bereiken. Via een gemaaid graspad kan men ook van de speelzone naar de Warande wandelen, waarbij men uitkomt naast de brug over de Heulebeek. Op de rechteroever kan men ook in de richting Heule-Watermolen wandelen.

Onderweg is een uitkijkplatform gebouwd op de beek. De Watermolen zelf is wel niet bereikbaar. Daarvoor moet er in een latere fase over de beek een tweede brug komen als verbinding met het toekomstige Park N50 (op de reservatiestrook van de geschrapte gewestweg N50C, red) vanaf de Molenstraat over de Bozestraat. Voor het zover is, zal er wel nog heel wat water door de Heulebeek vloeien…

575.000 euro

“Natuur, ontspanning en spelen komen samen langs de Heulebeek”, zegt een toch wel gelukkige schepen Bert Herrewyn. “We brengen zo de mens weer in contact met het water en geven de beek meer ruimte. We vangen overstromingen op én versterken de biodiversiteit.”

Het project is een samenwerking tussen stad Kortrijk, de Vlaamse Milieumaatschappij, Natuurpunt, Leiedal en het provinciebestuur. Natuurpunt beheert de voorlopig niet voor wandelaars toegankelijke linkeroever. De werken hebben ruim 575.000 euro gekost, waarvan 122.500 euro gesubsidieerd door de Vlaamse Regering.

De toegang tot het gebied vindt men in de Emiel Hullebroecklaan via een wegje ter hoogte van de Dwarsweg. Ook via het einde van de Vlaschaard kan men met trappen ook naar de wandelzone. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier