Nieuwbouw voor Torhoutse kinderopvang start in lente 2022

Zo zal het speelse gebouw voor de nieuwe buitenschoolse kinderopvang op de wijk Don Bosco eruitzien. Het ontwerp is van de hand van het Brugse architectuuratelier Dertien12. © JS
Johan Sabbe

De Torhoutse gemeenteraad, vanwege corona teruggeschakeld naar een digitale vergadering, gaf maandagavond groen licht voor een belangrijk en duur project: de nieuwbouw voor de buitenschoolse kinderopvang op de hoek van de Revinzestraat met de Zomerstraat op de wijk Don Bosco. Het bestek en de raming werden goedgekeurd. De bouwprijs wordt op een kleine 3,5 miljoen euro geraamd en eerder had de aankoop van de grond al 550.000 euro gekost.

Er is uiteindelijk niet voor gekozen om het voormalige Aveve-winkelpand, dat zich op het perceel van zo’n 1.650 vierkante meter bevindt, te verbouwen. Verstandig wellicht, want dat complex verkeert in geen goede staat en eraan sleutelen, zou handenvol geld kosten voor een resultaat dat nooit volledig aan de verwachtingen zou voldoen.

Pand wordt ingedeeld voor verschillende leeftijdsgroepen

Dus gaat alles tegen de vlakte en komt er een nagelnieuw complex, aangepast aan de hedendaagse vereisten, onder meer qua energiezuinigheid. Samen met het architectuuratelier Dertien12 uit Brugge werd een ontwerp uitgedokterd voor een duurzame en toekomstgerichte buitenschoolse opvang. Tijdens de wedstrijdprocedure om het project binnen te halen, overtuigden de architecten van het genoemde atelier de jury met een opvallend fris ogend gebouw, dat dankzij zijn speelse karakter focust op wat kinderen écht willen.

De ingebruikname zou tegen eind 2023 mogelijk moeten zijn

“Het resultaat is een uitnodigend pand, waar kinderen in, op en rond kunnen spelen”, aldus schepen van Kinderopvang Rita Dewulf (CD&V). “Een gebouw dat je als het ware kunt veroveren. Huiselijkheid en vrijheid vormen de basiselementen. Spelen in een veilige en gezellige sfeer staat centraal. Er is een indeling in verschillende leeftijdsgroepen voorzien, zodat de peuters, kleuters, lagereschoolkinderen en tieners elk hun eigen vertrouwde nestje hebben. Zowel binnen als buiten wordt gezorgd voor een ruim aanbod van uitdagende, avontuurlijke en aangepaste speelruimte. Er zijn ook voldoende rustige en prikkelarme hoekjes voorzien.”

Het voormalige handelspand van Aveve aan de Revinzestraat wordt gesloopt om plaats te ruimen voor de nieuwbouw.
Het voormalige handelspand van Aveve aan de Revinzestraat wordt gesloopt om plaats te ruimen voor de nieuwbouw. © Johan Sabbe

“De strategische ligging vlakbij vrije basisschool De Revinze biedt de kans tot gedeeld ruimtegebruik, zowel binnen als buiten, wat ook voor de school een pluspunt is. De nieuwe opvang zal een capaciteit van ongeveer 150 kinderen hebben.”

Duurzaam gebouw met E-peil van ongeveer 40

Het gebouw zal uiteraard beschikken over alle moderne technieken qua veiligheid en toegangscontrole, plus qua vlotte toegankelijkheid (met een lift). “We kiezen bewust voor een duurzaam complex met een E-peil van ongeveer 40”, vult schepen voor Patrimonium Hans Blomme (CD&V) aan. “Er zullen geen fossiele brandstoffen gebruikt worden. We opteren voor warmtepomptechnologie. Daarnaast wordt er bewust gekozen voor duurzame materialen, zoals hout. We kiezen voorts voor een eerder ruwe afwerking. Dat is mooi en drukt de prijs.”

Toch is het prijskaartje niet gering. Halfweg 2018 heeft de stad het ex-pand van Aveve voor 550.000 euro aangekocht en nu komt daar naar schatting nog een kleine 3,5 miljoen euro bij voor de bouw (btw inbegrepen). De ruwbouw en eerste afwerking worden op een kleine 1,66 miljoen euro geraamd, HVAC en sanitair op bijna 347.000 euro, de lift op ruim 51.000 euro en de elektriciteit op bijna 218.000 euro.

Aanvankelijk was er gehoopt om het project de voorbije zomer te kunnen opstarten en af te hebben tegen 1 september 2022, maar corona zorgde voor vertraging. “Het effectieve startschot van de bouwwerkzaamheden is nu gepland in de lente van 2022”, aldus schepen Blomme. “De ingebruikname zou dan tegen eind 2023 mogelijk moeten zijn.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.