Nieuw voetpad aan bib moet voor meer veiligheid zorgen

Langs het weggetje van de bibliotheek naar de schietstand komt een breed voetpad. Dit is een van de maatregelen om het gebied veiliger te maken. (foto GJZ)
Redactie KW

Een nieuw aan te leggen voetpad moet de omgeving van de Zwevegemse bibliotheek veiliger maken. Het maakt deel uit van de heraanleg van het binnengebied Bekaertstraat.

Enkele weken terug konden we al melding maken dat er gewerkt werd aan plannen om de omgeving van de schietstand, de bibliotheek en de achteringang van het kerkhof aan te pakken. Nu zijn de plannen goedgekeurd en is het duidelijk wat er zal gebeuren. De zone wordt ingericht als fietszone en er komt een veilige ‘drop off’-zone voor de schoolgaande jeugd.

Een prominent aanwezig voetpad verbindt dan ook de bibliotheek met de Deerlijkstraat. “Dit voetpad zal verhoogd aangelegd worden, zodat de voetganger te allen tijde beschermd wordt voor gemotoriseerd verkeer. Dit zorgt ervoor dat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen afzetten aan dit voetpad, zodat de kinderen via deze route op een veilige manier hun school kunnen bereiken. Omgekeerd wordt het ook veiliger om vanuit het centrum op een veilige, gecontroleerde manier de bibliotheek te voet te bereiken”, zegt schepen Marc Desloovere (Samen!).

Ter hoogte van de schietstand Sint Barnabas wordt het verhoogde voetpad met een afgeschuinde boordsteen geplaatst. Daardoor kan het voetpad verhoogd blijven, maar is het ook overrijdbaar als een soort verkeersdrempel. Het voetpad heeft een minimale breedte van 1,60 meter.

Fietszone

Het hele gebied blijft deel van de fietszone Zwevegem centrum en zal aanvullend worden gesignaleerd met extra aanduidingen. Aan de achteringang van de begraafplaats worden er vier fietsbeugels voorzien en ter hoogte van de schietstand wordt er een kiss & ride zone gemaakt.

Op drie plaatsen worden er in totaal vijf mindervalidenparkeerplaatsen aangelegd. “Op die manier wordt het geconcentreerde aanbod dat zich nu situeert aan de schietstand verspreid over de verschillende gebruikers.”

Op de twee parkeerpleinen wordt een wadi voorzien waar het hemelwater op een natuurlijke manier kan infiltreren. “De inrichting van deze wadi’s en de groenzones gebeurt door de eigen dienst in het volgende plantseizoen, met een gecontroleerde natuurlijke beplanting met enkele bomen”, aldus Desloovere.

Er wordt ook onderzocht of de parking laadpalen voor elektrische voertuigen kan krijgen. Er worden alvast wachtbuizen geplaatst.

De werken worden geraamd op bijna 331.500 euro. (GJZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier