Nieuw onderkomen voor brandweer en technische dienst: “Alle diensten onder één dak”

(foto RV)
(foto RV)
Redactie KW

De gemeente Ruiselede stelde de nieuwe loods voor de brandweer en technische dienst voor. De gebouwen in de Eekhoutstraat zijn een gigantische verbetering qua ruimte en efficiëntie voor brandweer en technische dienst.

De nieuwe loods voor de technische dienst, die 11 medewerkers telt, is onlangs in gebruik genomen. “De integrale verhuizing naar de nieuwe site in de Eeckhoutstraat zal nog wel doorgaan tot eind maart, zo hebben we ingeschat”, zeggen Luc Vandevelde, teamleider van de ploeg, en Kurt Sabbe, bediende in het gemeentehuis en bevoegd voor de coördinatie van het onderhoud van het publiek gemeentelijk domein.

De loods barstte uit zijn voegen en het brandweergebouw was verouderd

“De totale oppervlakte van de site, het complex met twee compartimenten voor de brandweer en de technische dienst, bedraagt zowat 7.200 vierkante meter, waarvan zowat twee derde voor onze diensten. De twee vormen één geheel, met de middenstrook voor beide groepen. Die omvat douches, toiletten, technische ruimtes, en kleedkamers. Het pluspunt is dat we voortaan alles onder één dak centraliseren. Het magazijn aan het Polenplein en de loods in de Industriestraat worden samengevoegd. Hier is bijvoorbeeld een ruime plaats voorzien voor de OCMW-bus, is er parkeerruimte voor de wagen van de medewerkers en vooral meer plaats, ook overdekt, voor wagens, vrachtwagens, de kraan en alle materialen. Het zal comfortabeler worden, met minder verplaatsingen. Ik denk maar aan het uitleenmateriaal, de verkeersborden, het materiaal voor signalisatie en omleidingen, een eigen werkplaats binnen de site. Nu beschikken we over betere en ruimere douches, en kleine vergaderruimte en kantoor nabij de centrale ingang”, zegt ploegleider van de technische equipe Luc Vandevelde.

Nood aan vernieuwing

“De loods in de Industriestraat barstte uit zijn voegen en voor opslag van materialen werden drie locaties gebruikt. Ook het brandweergebouw in de Aalterstraat was te krap en verouderd. Nu is er een grote opslagruimte, plaats voor dertien voertuigen, werkplaatsen en een eetzaal voor het personeel. Voor de brandweer zijn er nu burelen en een vergader- en opleidingslokaal. Achteraan is er heel wat bergruimte en plaats voor vijf brandweervoertuigen. Er is ook een afgesloten oefenplaats voor de spuitgasten. De totale kostprijs voor de bouw, inclusief het terrein en BTW, bedroeg 3.300.000 euro. De bouw startte in mei 2019 en de afronding was er eind vorig jaar. De afgelopen vorstperiode was ideaal om te verhuizen, omdat dan heel wat buitenwerken niet konden doorgaan. De gemeente wil een feestelijk opendeurmoment organiseren voor de bevolking. De datum is afhankelijk van de evolutie van de coronapandemie”, horen we bij het gemeentehuis.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.