Nieuw centraal politiecomplex Kouter ingewijd: “Volledig op maat van de zone”

Bij het nieuwe politiecomplex in Torhout van links naar rechts architect Pietter Lansens, zonevoorzitter Kristof Audenaert (burgemeester van Torhout), korpschef Kris Depovere en burgemeester van Jabbeke Frank Casteleyn. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zou er aanvankelijk bij zijn, maar in extremis moest ze zich laten verontschuldigen. Vrijdagavond werd het nieuwe centrale politiecomplex van de zone Kouter aan de Ambachtstraat in Torhout plechtig ingewijd. Om en bij de 100 politiemensen en medewerkers vinden er hun werkstek.

Alleen de wijkdiensten van Gistel, Jabbeke, Oudenburg en Ichtegem zijn logischerwijze in de eigen gemeente gebleven. De Torhoutse wijkdienst daarentegen heeft op het Conscienceplein het oud-vredegerecht verlaten en ingeruild voor de moderne nieuwbouw.

Uitbreiding in de toekomst blijft mogelijk

Kris Depovere, sinds begin 2017 korpschef van de zone, is heel blij met het project. “In het nieuwe politiecomplex zit iedereen van de interventiedienst, de recherche, de verkeersdienst en de ondersteunende diensten, met name het beheer en het beleid”, legt hij uit. “Plus de Torhoutse wijkpolitie. We beschikken over drie bouwlagen in een soort trapvorm. Mocht het in de toekomst nodig zijn, dan kan het pand via houtskeletbouw nog eens met 800 m² uitgebreid worden. In totaal zijn er 85 parkeerplaatsen, waarvan 25 voor dienstvoertuigen. De overige mogen door medewerkers en bezoekers gebruikt worden.”

Van gebouw in LEGO naar écht politiecomplex

Vanzelfsprekend bevat het gebouw naast kantoren ook cellen, verhoorkamers en alles waar de politie nood aan heeft om vlot te functioneren. Het complex is zo energieneutraal mogelijk, met meer dan 200 zonnepanelen, warmtepompen en betonkernactivering. Het Antwerpse architectuurbureau Meta met de uit Torhout afkomstige architect Pietter Lansens heeft het geheel ontworpen. “Ooit bouwde ik als kind een politiebureau in LEGO, nu heb ik er als volwassene eentje in het écht mogen ontwerpen”, lacht Pietter. “En dan nog in de stad van mijn jeugd. Dat geeft me een zalig gevoel.”

Mensen op professionele manier ontvangen

Ook burgemeester Kristof Audenaert, momenteel voorzitter van de politiezone, straalt. “Ik ben blij dat na veel wikken en wegen het gebouw uiteindelijk op deze plaats in Torhout is opgetrokken”, zegt hij. “De ontwerpfase heeft bijna een jaar in beslag genomen, want Meta wou een project tot stand brengen dat volledig op maat van de zone is. De eigenlijke bouw door Artes Depret met de eveneens uit Torhout afkomstige Laurens Verlinde is daarna heel vlot verlopen.”

“Dat maatwerk werpt zijn vruchten af”, vult Kris Depovere aan. “Eindelijk kunnen we de mensen op de gewenste professionele manier ontvangen en onze job optimaal uitvoeren. Er hoeft geen tekeningetje bij dat samen in één gebouw zitten heel wat voordelen biedt. Vroeger zaten onze medewerkers verspreid over zeven gebouwen in vijf gemeenten, wat ver van ideaal was. Nu verloopt het overleg tussen de verschillende diensten veel efficiënter.”

Met een drankje en een hapje werd er getoost op de politiezone Kouter en haar nieuwe onderkomen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier