Nieuw bordspel SUDUOKU brengt sudokuliefhebbers samen

Lony Seutin (rechts) vond in Jef Suykerbuyk een enthousiaste promotor voor het bordspel SUDUOKU. © CGRA
Redactie KW

In het VIVES Spellenlab in Sint-Michiels is het gezelschapsspel SUDUOKU voorgesteld. SUDUOKU is de bordspelversie van de bekende Japanse cijferpuzzel, maar gaat een stap verder.

“Je kan het met meerdere spelers rondom een spelbord spelen, maar ook competitief, in duo tegen elkaar of tegen de tijd”, zegt Lony Seutin, zoon van Rosa Mortelmans, voormalig boegbeeld van cosmeticabedrijf Mylène Cosmetics, met wie hij SUDUOKU bedacht. “Dankzij het grote, overzichtelijke spelbord is het de ideale vorm van geheugentraining voor jong en oud”, voegt hij eraan toe.

Het Spellenlab van VIVES was een van de eersten die SUDUOKU in handen kreeg en het spel mocht uittesten. “We ondersteunen ook mensen die met een prototype naar ons komen, en dan moeten we bijvoorbeeld speltechnisch of qua lay-out bijsturen, maar voor SUDUOKU zagen we dat alle details kloppen, waardoor het sudokuliefhebbers over verschillende generaties heen zal samenbrengen. Wij zullen het spel alvast introduceren in het lager onderwijs en in onze workshops voor senioren”, zegt Jef Suykerbuyk, coördinator VIVES Spellenlab.

Het eindresultaat mag gezien zijn: een compacte doos met cijferjetons, die vastgehouden worden in gleufjes. Handig is ook dat men een niet beëindigd spel kan wegbergen en later weer verder kan spelen.

Collectors items

“Wat SUDUOKU zo bijzonder maakt is dat het een oplossing biedt voor het geknoei met gommen en noteren in de rand van een tijdschrift of krant. Het heeft nochtans wat voeten in de aarde gehad”, bekent Lony. Het hele traject van prototype tot finetuning nam vijf jaar tijd in beslag.”

SUDUOKU is enkel te bestellen via de webshop: www.suduoku.games. De kostprijs bedraagt 49,50 euro plus verzendkosten. “Voor die prijs krijg je het spelbord, een handleiding, 90 cijferjetons en 200 uitdagingen met de bijhorende oplossingen. Nieuwe uitdagingen kan je vinden op www.sudoku-download.net. Er komt slechts een beperkt aantal exemplaren op de markt. Je wordt dus eigenaar van een echt collectors item”, luidt het nog. (CGRA)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.