Nieuw biertje Goldfinger “voor durvers en avonturiers”

Het brouwersduo Dries Storme en Maxim Vansevenant brengen Goldfinger op de markt. (foto Peter Maenhoudt) © Peter MAENHOUDT
Gillian Lowyck

Waar de bibliotheek én de lockdown allemaal niet goed voor zijn: vrienden Dries en Maxim sloegen de handen in elkaar en brouwden samen een uniek biertje. Er zit bovendien een bijzonder verhaal achter de naam…

Dries Storme (27) uit Meetkerke en Maxim Vansevenant (26) uit Oostende zijn al jaren vrienden. Het was Dries die begon te brouwen: “Ik had een werkongeval met een zaagmachine gehad waarbij ik drie vingers kwijtspeelde. Twee vingers konden gered worden en uiteindelijk ben ik enkel mijn ringvinger kwijt. Ik heb veel geluk gehad. Het was tijdens de revalidatie dat ik me verveelde en naar de bibliotheek ging. Ik nam lukraak een boek mee over brouwen. Gewoon uit interesse, omdat ik graag bier drink. (lacht) Ik kocht een starterskit en ging aan de slag met de recepten uit het boek. Dat beviel me zodanig dat ik zelf begon te experimenteren en mijn eigen recepten uitvond.”

Trial-and-error

“Je moet er wel een beetje geluk mee hebben”, gaat Dries verder. “Wanneer ik iets vond dat in de smaak viel, kwam het erop aan om dat te perfectioneren. Echt trial-and-error. Ik brouwde er een paar bakken van, maar was daar eigenlijk niet echt iets mee van plan. Ik deed het gewoon voor het plezier.”

Tot Dries vorig jaar zo’n bak meenam naar een strandfeestje. Het biertje viel zodanig in de smaak bij zijn vrienden dat er al gauw veel vraag naar kwam. “En zo kwam ik op het idee: waarom brouwen we er niet meer”, pikt Maxim in. “Mensen vragen ernaar, er is een markt voor… Probleem is dat het drie maanden duurde vooraleer het biertje klaar was. Voor kwaliteit moet je geduld hebben.” (lacht)

Dries en Maxim besloten om op zoek te gaan naar een brouwerij waar ze hun biertje konden laten brouwen. Die vonden ze met De Circus Brouwerij in Zwevegem. “Wij waren zelfs de eerste die van hun gloednieuwe installatie gebruik konden maken. Het was ook een aanpassing voor ons, omdat je met grotere volumes ook je recept moet aanpassen. Elke nieuwe batch wordt beter en beter. We leren immens veel bij. Er komt heel veel bij kijken, maar dat vinden we net het toffe. Ons logo ontwerpen, het etiket vormgeven… Ondertussen kan ik al veel beter met Photoshop werken”, knipoogt Maxim nog.

Edelpils met veel karakter

Doordat de twee vrienden zo enthousiast waren over het hele brouwproces, besloten ze om een brouwerij op te richten: brouwerij Storme-Vansevenant. “Ik moet eerlijk zijn: zonder Maxim zou ik nog gewacht hebben”, zegt Dries. “Hij heeft me het duwtje gegeven dat ik nodig had. We vullen elkaar heel goed aan op dat vlak. Hij is meer de durver. Ik droom ook groots, maar doe het meer in stappen”, lacht hij.

Goldfinger is een bier met lage gisting. “Een edelpils met veel karakter”, zeggen Dries en Maxim. “Het drinkt heel vlot. In tegenstelling tot heel wat andere streekbiertjes. Meestal heb je na één al voldoende, bij Goldfinger kan je er wel meerdere drinken. Gevaarlijk ook, want het alcoholpercentage bedraagt toch 6,9%. Het is voor de durvers en de avonturiers dus”, lachen ze.

Ultieme tripel

Momenteel is Goldfinger beschikbaar bij Dries en Maxim zelf, in het Mortierken in Meetkerke, Sous-Sol, Zeegeuzen en O.666 in Oostende en De Koepuur in Gent. “Binnenkort zullen we de cafés en winkels waar het bier te verkrijgen is nog uitbreiden”, klinkt het. En er zijn plannen om nog meer biertjes te brouwen. “We zijn momenteel bezig om elk onze ultieme tripel te brouwen. Die komen er binnenkort aan.”

Je kan Goldfinger bestellen via brouwerijstormevansevenant@gmail.com – 0473 13 02 61 (Maxim) – 0479 83 68 64 (Dries). Een bak kost 40 euro, voor één flesje betaal je 2,5 euro, voor vier flesjes 8 euro.